dinsdag 31 januari 2017

Het weer

'Het weer' is een oneindig uitgebreid onderwerp van gesprek. Op feestjes, tijdens je werk, als je boodschappen wilt gaan doen altijd is 'het weer' een veelbesproken onderwerp.
Ook voor molenaars is het van groot belang. Misschien moet ik wel zeggen "Vooral voor molenaars....". Want de molenaar leefde vooral van de wind. Wind kan zijn vriend, maar ook zijn vijand zijn.

Sfeerplaatje
Dus ook tijdens de opleiding tot vrijwillig molenaar komt het weer regelmatig te sprake. Het is een wezenlijk deel van de opleiding. Vanavond is er een theorieavond waarop dit het onderwerp is. Een gedegen uitleg over wat het weer is, waardoor de verschillende soorten weer veroorzaakt worden, hoe de wolken genoemd worden en wat ze betekenen.
Deze lessen worden gegeven in het Doktersmuseum naast molen "den Doornboom" in Hilvarenbeek.
Na een voorspoedige reis via Breda en Tilburg was ik ruim op tijd voor nog een bak koffie in het zaaltje van het museum.
Peter zou deze avond presenteren met behulp van een presentatie en naar later bleek ook met een overhead-projector.
Eerst wat algemene info en daarna over wolken, opstijgende- en dalende lucht. Hoezo zal je denken, nou, dit is de motor van de wind die wij voelen. Doordat er op de ene plaats lucht omhoog gaat en op een andere plaats omlaag komt krijg je luchtdrukverschillen en dus wind die van de ene plaats naar de andere plaats gaat. Dat is wind....

Deze presentaties waren te zien met behulp van een beamer, maar op enig moment kwam de overhead-projector op tafel om te laten zien hoe een lagedrukgebied langs een molen trekt. Op een blaadje een molen en op een ander blaadje een lagedrukgebied. Door de blaadjes ten opzichte van elkaar te verschuiven en verdraaien legde Peter heel leuk uit hoe dit werkte.
Daarna weer de beamer, koffie en om half elf naar huis met een berg informatie over .... het weer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten