vrijdag 6 januari 2017

De Korenhalm in 's-Gravenpolder

Gisteren hadden Toon en ik het gehad over de Korenhalm. Ze wilden daar de molenstenen schoonmaken en controleren. Ik heb dit een keer meegemaakt in Rucphen en het leek me wel interessant om het mee te maken.
Dus thuis overlegd en daar vond men het ook goed.

Vrijdagmorgen op pad naar het Zeeuwse 's-Gravenpolder. De molen is mooi gelegen aan de Korenhalmdijk.
De Korenhalm
De molen draaide al op het moment dat ik aangereden kwam. Toon en Rene waren al aan het werk en hadden de kaar, kaarbomen en de kuip al verwijderd. Ze waren net aan het overleggen hoe het staakijzer omhoog getakeld moest worden. Met behulp van een heel oud mechanisch takeltje lukte dat wonderwel.
Daarna werd de steenkraan verzet zodat deze op zijn plaats stond.

Foto geleend van Wikipedia
Als je niet bekend bent met allerlei molentermen, een steenkraan lijkt op een galg en is bedoeld om de bovenste molensteen op te lichten. Er zitten twee ijzers aan die met behulp van pennen de steen vasthouden en een draadeind waarmee het echte oplichten gebeurt. Dus eerst de beugels in de juiste positie en daarna de pennen in de steen en dan draaien maar. Je draait de steen dan omhoog. Als hij hoog genoeg is kan je hem kantelen zodat je de onderkant van de steen kunt zien.

Als de loper (zo heet de bovenste steen) gelicht is van kom je een metalen steun tegen, dit is de Rijn. Dit is de ondersteuning van de loper en deze zorgt er voor dat de steen vrij hangt van de onderste steen en het staakijzer steunt hierin. Het staakijzer zorgt er weer voor dat de draaiende beweging van de wieken wordt overgebracht naar de steen. (tot zo ver deze les molentechniek)

Dit is een buitenrijn, de loper steunt op de twee uitsteeksels
De rijn kon worden opgelicht en dan kom je een soort lagering tegen die gesmeerd moet worden met een beetje olie, de steenbus hebben we bekeken en dit alles met een stofzuiger, perslucht en stalenborstels schoongemaakt. Ook alle groeven van de stenen zijn schoongeborsteld.

Daarna zijn we alles weer in elkaar gaan zetten. Gewoon simpel, in de omgekeerde volgorde werken. Dachten we !!!
Helaas was de werkelijkheid anders. Nadat de loper weer op zijn plaats lag wilde hij niet meer draaien. Aan een kant sleepte de loper over de ligger. Da's nou jammer. Crisisberaad... hoe kan dit veroorzaakt worden. Diverse zaken bekeken, maar alles was goed gegaan. Diverse markeringen waren op de juiste plaats terug te vinden.

Eerst maar eens eten. De lunch vindt plaats in de keuken van Rene, hij woont direct voor de molen.
Bij molen de Korenhalm in 's Gravenpolder op de Korenhalmdijk nummer 9 is een winkeltje gevestigd: Onder de Meule.
Hier worden streek- en bakproducten verkocht en het meel wat door de molen gemalen wordt.
Onder de Meule is iedere vrijdag en zaterdag geopend van 9.00 tot 16.30 en als je in de buurt bent zeker een bezoekje waard. Want meel haalt u op de molen.

Na het eten nogmaals overleg en het enige wat niet uit te sluiten is is de positie van de rijn in de loper. Die kan 180 graden gedraaid zijn. En als de ene pen wat meer versleten is dan de andere zou de steen scheef kunnen hangen.
Dus met frisse moed de steen weer optakelen... en hem andersom op de rijn leggen. En gelukkig draaide de steen toen zoals we mochten verwachten.

Omdat ik op tijd de auto weer thuis moest afleveren, mijn vrouw heeft deze 's middags nodig voor haar werk, moest ik om 14:30 weer naar huis.
Dus afscheid nemen en over de A58 weer terug naar Brabant.


Zoals gewoonlijk stond er net voldoende wind om de molen te laten draaien met 4 volle zeilen. Windkracht 2 uit een zuidelijke richting. temperatuur circa 2 graden boven nul.
Totaal 3,5 praktijkuren.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten