donderdag 9 februari 2017

Monumentenwacht

Ik had besloten om vandaag op de fiets naar de Heimolen te rijden. Ooit al eens uitgedokterd wat de beste route was om te rijden. Door de polders bij Dinteloord, via de Rolleweg naar Oud Gastel en dan via de Achterdijk en Oudedijk naar de Parallelweg Zuid toe. Daar linksaf de Middenstraat in en dan de fietsbrug over. De Opperstraat volgen en dan de Noordhoeksestraat in. Via Zegge naar Rijksweg Zuid om dan na 22 kilometer bij de Heimolen uit te komen. Vandaag was er redelijk wind, 4 Bft Oostelijk.
Ik had de tijd wat te kort berekend en was dus pas om 4 minuten over 10 bij de molen. 
Toon en Wim stonden al op de uitkijk. 

Besloten werd om de molen in de juiste richting te kruien en dan alle 4 de zeilen er op te leggen. Zo gezegd zo gedaan. Helaas stond de molen in W-richting en moest dus volledig rond gekruid worden. Maar al snel stond hij mooi te draaien. Tijd voor koffie....

Toon wist te vertellen dat vandaag Dhr Konings van de Monumentenwacht kwam kijken. 

De monumentenwacht is een non-profitorganisatie die zich vanaf 1975 heeft ontwikkeld tot de provinciale specialist in:
  • het technisch inspecteren van monumentale gebouwen, historische interieurs, archeologische monumenten en historisch groen in Noord-Brabant;
  • het uitvoeren van kleinschalige (preventieve) onderhoudswerkzaamheden aan die monumenten;
  • het helpen van eigenaren bij het behoud en preventief onderhoud van hun monumenten;
  • het adviseren over een (kosten) effectieve instandhouding van monumenten;
  • het verspreiden van kennis over gebouwd cultureel erfgoed;
  • het adviseren van provinciale en gemeentelijke overheid bij het ontwikkelen van monumentenbeleid.
Bij een molen betekent het dat de monumentenwacht de gehele molen, van binnen en van buiten, komt inspecteren en de eigenaar verslag doet van eventuele gebreken die beter verholpen kunnen worden. De molen is al meer geïnspecteerd en Dhr Konings kwam dan ook met een rapport aan waarin de bevindingen van de vorige keer stonden. Na dit doorgelopen te hebben in hij de molen gaan bekijken. Voor ons was het etenstijd.

De molen staat rustig te draaien
Daarna ben ik nog een paar keer buiten gaan kijken hoe de zeilen er bij stonden. De molen draaide rustig, af en toe een beetje minder snel, maar hij liep gewoon lekker. 

De remkleppen van de wieken staan er een beetje raar bij. Sommigen sluiten niet goed, dus misschien moeten we daar toch eens aandacht aan besteden, de draaipunten smeren en de kleppen wat stellen. Ik heb al gezien dat daarvoor een inbussleutel 6 mm voor nodig is.
Verder hebben we nog met Dhr Konings meegelopen, meekijken waar hij specifiek op let. Zodoende ben ik er op gewezen dat de raampjes eigenlijk niet helemaal goed geconstrueerd zijn. Nu blijft er water onder de raampjes staan wat dan weer in de stenen kan doordringen. Met eenvoudige middelen, een beetje specie en wat lood, kan een vakman dit verhelpen. Daarna moet er een klein stukje van de raampjes af. Over het lopend en het staand werk was hij dik tevreden. Maar ja, de roeden, fokken, staart en spruiten zijn afgelopen jaar geschilderd. Dus dat zag er weer netjes uit. Komend jaar wordt de rest nog geschilderd. Ramen, deuren en ook bv de witte boogjes boven de ramen en deuren.
Daarna hebben we de molen stilgezet en de zeilen geborgen. Ondertussen heeft Konings het hekwerk en de roede goed bekeken en ook gekeken of alle moertjes en wiggen op zijn plek zitten.
Daarna zijn we de kap ingegaan. Na diverse molenwielen, het kruiwerk en de diverse andere delen te hebben bekeken moesten de luiken in voorkeuvelens, achterkeuvelens en boven de lange spruit open.
In het rapport stond iets over het aanlopen van de askop en het axiaal verplaatsen van de molenas. Door deze enkele mm te verschuiven zou de askop vrijlopen. Wel heeft de molenmaker de molenas iets omhoog gebracht, dat leek geholpen te hebben.
Pal, kneppel en de roekettingen aangebracht. Zo ook de bliksemafleider en de diverse sloten om de boel te beveiligen. Nog een beker koffie gedronken en daarna weer op de fiets gestapt om in de omgekeerde volgorde weer naar huis te gaan.


En dan een paar foto's die ik vandaag gemaakt heb.



Op de steenzolder vindt je de werkbank van de molenaar en natuurlijk ook de kuipen waarin de stenen opgesteld zijn.
Op de werkbank liggen o.a. de zgn bilhamers. Dit zijn hamers waarmee de groeven in de stenen gehakt worden. Door dit 'scherpsel' kan de steen malen.





Het weer: de temperatuur varieerde ietsjes rond de 0 graden, de wind was Oost 4 Bft later afnemend naar 2 en de barometer wees ongeveer 1026 hPa aan.
Aantal praktijkuren: 5 
  




Geen opmerkingen:

Een reactie posten