zondag 15 januari 2017

Kammen wassen

Vanmorgen naar buiten gekeken en het zag er redelijk uit. De temperatuur was maar net boven nul, licht bewolkt en de voorspelling was regen of sneeuw in de middag.
Dus na het eten goed aangekleed en op weg.

Toen ik aangereden kwam was Joep er al en heel even later kwam Niek ook aangereden.
Hek open, deuren open en even rondkijken, het was tenslotte al weer lang geleden dat we er geweest waren. Alles lag er nog zo bij als dat we het een maand geleden hadden achtergelaten.
De molen opzeilen en aan de gang duwen. Want met zo weinig wind heeft een molen het wel eens moeilijk om op gang te komen. Als hij eenmaal een paar omwentelingen gemaakt heeft is het vet verdeeld over de omtrek van de as en loopt hij ..... gesmeerd.

De 18-de waren we begonnen met het wassen van de kammen, je kunt eventueel terugkijken bij het bericht over windloosheid wat het wassen der kammen inhoud.
We hebben alleen de kammen van de voormolen gedaan, de achtermolen blijkt niet gebruikt te worden. Het aantal kammen is 80 en de vorige keer hadden we er een stuk of 20 - 30 gedaan. Dus vandaag verder.
Dus een uurtje later waren we klaar en toen kregen we bezoek. Een bekend gezicht, maar ik kon hem zo snel geen plaats geven. Joep ken de hem wel en het bleek een van de 3 Wim(men) uit Sprundel te zijn. Vorig jaar mei heb ik daar aan een cursus molengids meegedaan, Wim ook.
Wim was in Roosendaal geweest en zag de molen draaien. Waarop hij dacht dat er iemand moest zijn en hij er wel eens kon gaan kijken. Na een praatje bleek het dat Wim zich ook wil laten opleiden tot Vrijwillig molenaar.

Daarna opruimen,  de zeilen losmaken en oprollen, de pal en kneppel in rust zetten, alle kettingen weer vastzetten.
En dan kan je naar huis.


De wind was (zuid)westelijk, windkracht 0 tot 2 Bft. De temperatuur was bijna 3 graden en de gevoelstemperatuur 1 graad. Helaas viel er van tijd tot tijd een spatje regen.
Totaal 3,5 praktijkuren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten