donderdag 31 mei 2018

Over vet en wiggen

Vandaag was ik voor 10 uur op de molen, Joep was er al. Helaas was het windstil en regende het. 
Binnen was nog genoeg werk te doen. Dus naar boven en alle wiggen eens nagekeken. Door het zomerse weer komt er wel eens een los te zitten. Die moet dan een tik hebben, daarvoor hebben we een mooie houten hamer. Er zaten verschillende wiggen los, nu niet meer...
Daarna zijn we verder gegaan met een te veel aan vet verwijderen bij het penlager en halslager. Joep nam de baan (halslager) voor zijn rekening. Met een schroevendraaier en een verfkrabber heb ik heel wat vet bij het penlager kunnen verwijderen. Ik schat dat er 1,5 kg oud vet zat. Volgens mij nog van de molenaars Franken....
Tijdens het eten werd het droog en zijn we wat buiten gaan kijken. Om het gras te maaien was het nog te nat. Maar er stond een beetje wind dus zijn we de molen gaan klaarzetten en opzeilen. Af en toe draaide hij en soms weer niet. Dit heeft natuurlijk met de wanwichtigheid te maken. Een van de enden is veel langer dan de rest. Dat maakt hem wanwichtig (onevenwichtig).
Nu hebben we verscheidene gewichten liggen waarmee we dit kunnen compenseren. Maar dat is een nogal lastig karwei wat je alleen met windstil weer kan doen.
Dus dat ook nog maar eens aangepakt. Gewicht van 6 kg van de binnen-roede afgehaald en vervangen door een van 4 kg. Later heb ik die van 6 kg aan het andere end van de binnen-roede gedaan en toe bleef deze binnen-roede netjes horizontaal staan. Maar het bovenste end van de buiten-roede bleek toe weer lichter, dus dat onder gezet en er een ketting van 5 kg aan gemaakt. Op deze wijze kregen we de molen bij weinig wind aan de gang en bleef hij beter draaien.
Dus binnenkort nog eens een gewicht van een kilo of 5 laten maken.
Hieronder een paar foto's.







Het aanslaan van de wiggen die in het spiegelgat van het bovenwiel zitten.











De hoeveelheid vet die ik bij elkaar geschraapt heb










Aantal opleidinguren: 6
Het weer: in de ochtend buiig, 's middags bewolkt en later brak de zon door. De wind kwam uit allerlei richtingen en was 0 - 1 Bft.
Aantal omwentelingen: 100 (geschat)
Volgende week zijn we er op woensdag omdat we donderdag een uitstapje hebben.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten