zaterdag 12 mei 2018

Nationale molendag 2018

De afgelopen tijd was er van alles gedaan om de molendag een succes te laten worden.
Kreeg ik gisteren morgen om 9 uur een telefoontje van Toon Naenen die als zendamateur (PD0RWL/P) de Heimolen wil activeren. Dat doen zij meer om het object waar ze die dag zijn wat meer bekendheid te geven. Soms zijn dit natuurgebieden en tijdens de molendagen een windmolen. Aan andere zendamateurs leggen zij uit waar ze zijn en wat er te doen is. Die gesprekken worden gelogd.
Dus met Joep overlegd en laten weten dat het goed is.

Dus deze morgen kwam ik aangereden en Pieter stond met een man te praten, dat bleek Toon Naenen te zijn. Hij had zijn auto aan de andere kant van de weg staan en er een mastje achter geplaatst waar een sprietantenne op stond en een paar lange draden ook voor antenne door moesten gaan. Zenden zou hij gaan doen op 70 cm, 2 meter, 10, 20 en 40 meter. Sommige van deze banden zijn geschikter voor dichtbij en andere weer voor verder weg.

Ook Joep kwam aangefietst en al snel waren we de molen aan het klaar zetten en opzeilen. Pieter was in de weer met vlaggetjes aan het hek hangen.
En ja dan kan je wel proberen een molen in de juiste richting te kruien, maar als er geen wind is weet ik niet wat de 'juiste' richting is.   😉
Het weerbericht gaf ZO als juiste richting aan. Dus hebben we hem maar naar Zuid gekruid. En we kwamen goed weg. Er kwam wat wind en het gevlucht begon rustig zijn rondjes te draaien.
Tijd voor koffie... en toen kwam buurman Theo met een stoel in zijn handen aangelopen. 'Ga maar zitten", zei ik nog. Maar dat was zijn verhaal niet. Hij had 4 van die stoelen staan en kon er niets mee. "Willen jullie ze hebben?". Nou die zijn meer dan welkom want we hebben nu drie verschillende stoelen staan. De nieuwe zijn een soort stoel zoals je 60 jaar geleden ook al zag met een rieten zitting. Best bij een molen passende stoelen. Dus; Theo, hartelijk dank!

De molen draaide zijn rondjes, soms heel langzaam, soms wat sneller. Bezoekers kwamen, sommige gingen al weer snel en anderen wilde wat rondkijken of rondgeleid worden.
Ook kwamen er nog wat bezoekers die door Toon waren 'uitgenodigd' of moet ik zeggen geactiveerd.

Ik ben verschillende keren bij Toon gaan kijken en hij legde dan een en ander uit. Toevallig hoorde hij, op het moment dat ik er zat te babbelen, een oproep van een amateur die in een natuurgebied in Tsjechië stond. Die heeft hij netjes beantwoord en heeft deze call in zijn logboek geschreven, nadat ze gegevens over omstandigheden hadden uitgewisseld.

Het was bij ons, maar ook bij hem een komen en gaan van mensen. Het eten schoot er bij in omdat Karin met een appeltaart kwam aanzetten. Ze heeft koffie gezet en met de appeltaart erbij was het gezellig.
Nog wat mensen te woord gestaan. Tot er op een moment een oude man kwam binnengestapt. Dat bleek molenaar Coppens uit Etten-Leur te zijn van de gesloopte 'molen van Coppens'. Een mannetje van 90 jaar oud die binnenkwam met de opmerking tegen Pieter, 'nou jij bent hier ook niet gekomen om te werken'.    😏
Hij heeft zeker een uur zitten praten en er steeg regelmatig gelag op.
En de tijd verstreek. We hebben 31 bezoekers geteld van 10 tot 16:30 uur. Daarna zijn we op gaan ruimen. Afzeilen, alles vastzetten en de molen naar het NW gekruid zodat hij goed staat als het harder gaat waaien. De vlaggetjes opgeruimd en de stoelen binnengezet.

We hebben een gezellige dag achter de rug.


Het weer: zonnig met af en toe een wolkje, de wind waaide uit zuidelijke richting 0-3 Bft en de temperatuur liep op naar 25 graden.
Aantal opleidingsuren: 8 uur

Geen opmerkingen:

Een reactie posten