donderdag 3 mei 2018

De Heimolen

Vandaag weer gedraaid. De molenaars waren iets voor 10 uur aanwezig. Joep was het gras al aan het maaien. Dus Ronald is begonnen met de molen klaarzetten en daarna opzeilen. De wind was zwak tot matig en waaide vanuit NW-richting. Het was geweldig weer, dus hebben we wat raampjes opengedaan.
Pieter kwam ook nog langs en met zijn drieën hebben we koffie gedronken.
Op enig moment waren er stemmen te horen, dus is Ronald beneden gaan kijken. Twee wat oudere heren waren binnen gelopen en vroegen of ze verder mochten kijken. Dat kan natuurlijk altijd. Een kijken of een rondleiding, alles is mogelijk.
De mannen woonden al lang in Nederland, maar waren afkomstig uit Valencia (Spanje). Ze wandelde regelmatig samen en vonden het bijzonder dat de molen draaide.
Ze hebben de maalzolder en steenzolder bekeken. De ene had beslist een technische achtergrond want zaken als molenwielen en plastic staven trokken zijn aandacht. Ook het punt dat het kunststof te hard was waardoor de kammen uit het spoorwiel slijten begreep hij zonder al te veel uitleg.
Hij vond ook onze serie kneus- en bilhamers mooi. Hij had in het verleden ook beitels en dergelijke gesmeed en gehard.
Nadat ze weer verder gewandeld waren is Ronald verder gegaan aan de zakkenlift. Een kabel, stekker en aansluitmateriaal waren aanwezig, dus de oude kabel er af en de nieuwe er aan. Daar was hij weer een tijdje mee bezig.
Ondertussen was Joep aan het grasmaaien en heeft met Pieter plannen gemaakt over de Nationale Molendag op 12 mei.
Na het eten nog een beetje rondgelummeld, een praatje gemaakt met Theo, de zoon van de laatste beroeps-molenaar op deze molen.
Nog meer bezoek, Dees kwam de beloofde vlag brengen. Want tijdens het bezoek van afgelopen maandag aan de wethouder hadden Ronald en Joep daar om gevraagd. Dat was mooi vlot geregeld.
Ook kwamen Jesse en zijn moeder nog even langs om eens te kijken.
Tegen vieren is de molen afgezeild en zijn de molenaars naar huis gegaan.

Het weer: NW wind 2-4 Bft en 13 graden
We zijn een uur of 6 aanwezig geweest en hebben 2500 omwentelingen (geschat) gemaakt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten