donderdag 5 april 2018

Bezoek van de oude molenaar

Om 10 uur waren Joep en ik op de molen. Ook MIO Wim zou nog komen. Er stond best beetje wind. circa 5 Bft. Dus zeilen voorleggen was niet nodig.
De sloten er af, stenen uitlichten, uit zijn werk zetten en de kneppel los, de pal uit de tanden. Raam open en wimpel naar buiten. Het halslager en penlager smeren en weer terug naar beneden. De kettingen los en de molen moest van ZO naar NW worden gekruid.
Daarna kon hij los.

Tijd voor koffie en ... bezoek. Toon Hendrikx, de vorige molenaar kwam op bezoek. Leuk om Toon weer eens te spreken. En natuurlijk had hij commentaar op het gras maaien. Want het leek nergens op. Klopte natuurlijk, Joep had vorige week een deel van de belt gemaaid en de rest moest vandaag gedaan worden.

Dus Toon snel mee genomen om een en ander te vragen wat er in de molen speelt. Zo werkt het stangenstelsel waarmee de stenen door de regulateur bediend worden niet geweldig. Dus daar zijn we mee aan het spelen geweest. Gewichten er af, gewichten weer terug. Molen stoppen en zo aan de regulateur lichten. En maar kijken wat er gebeurt. Het voerkoppel wordt wel enigszins uitgelicht of bijgehouden, maar het koppel waarmee consumptie-meel wordt gemalen absoluut niet. Het bleek ook wel, de stang die daar naar toe loopt tordeert wel maar beweegt verder niet. Geen wonder want die stang is een meter of 4 lang en loopt via een ophangpunt. Om daarmee een steen van 1000 kg op te tillen zal niet meevallen.
Ook hebben we de steen en steenkuip nog eens bekeken. Enkele jaren geleden bleek de kuip van het oostelijk koppel naar het westelijk koppel te zijn verplaatst. De kuip bestaat uit 4 delen en die zijn door middel van latjes iets verlengd zodat de kuip een grotere diameter kreeg. Voor het oostelijk koppel is een nieuwe kuip gemaakt.
Ook hebben we het nog even gehad over houten katrollen die in de molen hebben gehangen. Deze katrollen werden ooit gebruikt om de steen te lichten.
Op deze foto zie je het touw rond de kaapstander zitten (kaapstander ligt in de vloer) en kan je net een van de katrollen zien hangen. De andere hangt boven aan het plafond.

Helaas zijn tijdens of voor de restauratie van 2009/2010 zijn er wat dingen elders opgeslagen en die zijn niet allemaal terug gekomen. Jammer, maar het is niet anders.

Na het eten nog wat rond geneusd en nog een beetje aan de zakkenlift gewerkt. Wat er nog lag weer enigszins in elkaar gezet.

De ketting heb ik thuis schoongemaakt met een stalen borstel en kettingreiniger. Daarna heb ik hem in een bak dikke olie gelegd en daar ligt hij nu al 3 dagen in. Morgen er uit halen en uit laten druppen. Daarna kan ik hem met een poetsdoek droog maken.
Ook het kettingwiel waar de ketting aan de bovenkant over liep ligt thuis en is al uit elkaar gehaald. De lagertjes kan ik schoonmaken met die bus kettingreiniger en daarna van een klein beetje vet voorzien. Het mooiste moet nog komen. Er is 25 mm ruimte tussen twee seegerringen en de lagertjes zijn 11 mm per stuk. Dus kom ik 3 mm te kort. Dit ga ik oplossen met een revet (M 24) waarvan ik de buitenomtrek iets kleiner ga maken. En de ring moet 0,1 - 0,15 mm dunner worden. Dan kan hij tussen de lagers liggen om de ruimte op te vullen.


Het weer: NW wind 5 Bft en het was een graad of 10
Aantal opleidingsuren: 5 uur 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten