zondag 29 april 2018

Zondag - De Hoop

Gisteren naar Niek gebeld om te vragen of hij naar de Hoop zou gaan. En ja hij ging... dus ik ook.

Het weer was niet erg betrouwbaar, er werd zelf onweer voorspeld. Dus uit voorzorg de auto maar gevraagd.
Wim Heeren en Niek waren er al en heel even later kwam Jesse er aan gefietst. Er waren weer nieuwe zakken mais en die konden we omhoog luien.

De kruiketting, de spaakketting naar buiten. De bezetketting en bliksemafleider los, windbord geplaatst en daarna kreeg ik de sleutel met de opdracht "succes".
Dus naar boven, deur open, luik op de steenzolder open, ik heb de pen gesmeerd en Jesse de baan laten smeren. De stenen uitgelicht en uit hun werk gezet. De pal uit de kammen, de kneppel losgemaakt en het vangtouw naar buiten gewerkt.

Daarna konden we weer naar beneden om de molen verder los te maken en in de goede richting te kruien. Dat was pech, hij moest 180 graden worden gekruid om goed op de wind te staan.
Opgezeild, 4 volle en laten draaien. Wim en ik hebben beneden de zakken buiten gesjouwd en Jesse en Niek hebben boven gezorgd dat de zakken op de juiste plaats kwamen.
Daarna konden we even rustig aan doen, totdat Jesse riep dat er een klant voor Niek was. Deze man had een aantal kilo's griesmeel besteld en kwam dat ophalen.
Ondertussen begon de lucht wat donkerder te worden en Niek had er weinig vertrouwen in. Op enig moment kregen we opdracht om af te gaan zeilen. Het begon ook wat harder te waaien en de zware bewolking kwam steeds dichter bij. Mooi op tijd waren alle zeilen geborgen. De molen heeft daarna nog een tijdje zonder zeilen gedraaid.
Iets na vieren hebben we hem stil gezet omdat het te slecht werd.

Het rondje weer gemaakt. Pal in de kammen, kneppel vast, steenkoppel in zijn werk, vangtouw naar binnen, steen uitlichten en de deur op slot.
Naar beneden om de molen weer terug te kruien naar het ZW-en omdat Niek hem graag zo had staan in verband met verwachte harde wind.
Bezetketting vast, roekettingen vast, bliksemafleider vast, windbord, kruiketting en spaakketting naar binnen. Nog een controle rondje en daarna konden we naar huis.


Het weer: NO 4 Bft, 13 graden en zwaar bewolkt met kans op onweer.
Aantal opleidingsuren: 3,5
   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten