donderdag 26 april 2018

De Heimolen

Vandaag weer naar de Heimolen. De voorspelling was goed, maar ik stapte op de motor en het begon te regenen. Jammer...
Het was niet veel, maar toch regelmatig wat druppels. Bij de Heimolen aangekomen zag ik dat Joep er al was. Omkleden en aan de slag.

Joep zou vandaag de kettingen losmaken en ik zou naar boven gaan. Dus beide stenen uitgelicht, uit zijn werk gezet, zowel het halslager als de pen gesmeerd, wimpel buiten gehangen, pal uit de kammen, kneppel los en omhoog gedaan. Nog even rondgekeken hoe alles er bij staat.
Want door de veranderingen in temperatuur en vochthuishouding in de molen gaat het hout anders werken en kunnen er kammen of spieën los gaan zitten.
Terug naar beneden en met Joep overlegd, we gaan de molen opzeilen met 4 volle. De wind was zwak tot matig en waait uit zuid-westelijke richting. De molen stond op het ZO-en en moest dus een eindje gekruid worden.
Nadat dat gedaan was en opgezeild kon ik de vang lichten en al spoedig draaide de molen lekker door. We hebben een tijdje buiten gestaan, de zon was gaan schijnen en het was lekker in de zon en uit de wind. Daarna hebben we de molen stil gezet en is Joep een paar grote spijkers in de vorken gemept. Deze vorken zorgen er voor dat de vang op de juiste plaats blijft zitten en ze zitten aan de kapspanten vast. Maar die bevestiging was niet zo heel stevig en tijdens de inspectie door Dhr de Koning van de monumentenwacht was dit een van de puntjes dat opgemerkt was. Omdat we daarvoor in de kap moesten zijn is het gevlucht stilgezet.
Na deze werkzaamheden mocht hij weer draaien. Etenstijd, dus koffie gemaakt en de boterhammen opgegeten. Tijdens het eten heeft de molen gewoon gedraaid, af en toe even buiten kijken is voldoende. Vooral omdat ik de kleppen wat open had gezet zodat de molen wat rustiger draaide.

Na het eten heb ik eens gekeken hoe snel hij eigenlijk draait. Dat liep uiteen van 25 enden tot af en toe 70 enden. Ik denk dat we gemiddeld in de buurt van de 40 zaten. 40 enden is 10 omwentelingen per minuut en we hebben circa 5 uur gedraaid. Dat is 5 x 60 = 300 minuten. Dus vandaag hebben we ongeveer 3000 omwentelingen gemaakt. Dit is natuurlijk een globale schatting met een afwijking van 500 naar boven of naar onderen. Maar we hebben geen teller, dus moeten we het zo een beetje bijhouden.

We hebben de molen tot half vier laten draaien en zijn daarna uit gaan spannen. Alle zeilen opgerold en vastgezet, de pal en kneppel weer vastgezet, de wimpel naar binnen, het raam weer dicht en de wimpel eens goed bekeken. De grap is dat de wind er allemaal knoopjes in maakt als hij buiten hangt te wapperen. Ik heb er vandaag 5 knopen uitgehaald en twee heb ik er laten zitten. Deze zitten er al heel lang in en zijn zo vast getrokken dat losknopen niet meer mogelijk is.
Beide steenkoppels in hun werk gezet en bijgestoken.
De roekettingen vastgelegd. De remkleppen maximaal gezet en alle kettingen op slot gedaan.
Omkleden, licht uit en deuren op slot.


Het weer: de temperatuur liep op naar circa 14 graden, de wind was ZW, eerst 2-3 en later 4-5 Bft
Opleidingsuren: 6
Aantal omwentelingen: 3000 (geschat)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten