donderdag 12 april 2018

De Akkermolen

Joep had een tijd geleden gezegd dat we de 12-de niet op de Heimolen zouden zijn omdat er dan een schoolklas uit Zundert op de Akkermolen kwam kijken.
Dus heb ik toegezegd ook naar Zundert te komen.

Vandaag was het zo ver. Om half een verzamelen. Ook Jac Brosens en Jan van Elteren zijn aanwezig. Dus met 4 molenaars moet een klas onwillige kinderen te handelen zijn.
Jan en Joep zijn zich bezig gaan houden met de netten en andere veiligheidsmaatregelen. Jac en ik zijn de molen gaan opzeilen. Jac heeft de eerste voorgelegd en ik de volgende. De Akkermolen heeft een stalen en een borstroede. Grappig om te voelen hoeveel soepeler zo'n houten roede is.

De molen draaide net en de eerste schoolkinderen kwamen al aangerend. Ze stoven voor de rest uit. De juffen, wat begeleidende ouders en de rest van de kinderen volgde.
Ze werden vlot in twee groepen gedeeld en Jac legde op de grond een en ander uit buiten de molen uit en Jan mocht ze in de molen bezighouden.
De kinderen hadden in de klas al een en ander over molens te horen gekregen en zodoende was het voor iedereen een gezellige middag. De molenaars hadden een fanatieke club kinderen voor zich, ze waren echt geïnteresseerd. Er werden soms ook leuke vragen gesteld. De meest opvallende vond ik "zijn er ook molens waar een motor in staat". Maar ook vragen over houtsoorten, knaagdieren en "waarom zitten die gaten in de molen" (fluitgaten).
De steile buitentrap was voor een aantal kinderen een overwinning, ze dachten dat ze het niet durfde. Maar ze zijn allemaal op eigen gelegenheid naar boven en naar beneden geklommen.

Na ruim een uur hadden ze alles gezien en zijn ze terug naar school gegaan na ons bedankt te hebben met een applaus....

Wij hebben nog even staan napraten totdat het begon te regenen. Zo maar wat motregen, maar toch niet leuk.



   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten