donderdag 20 april 2017

De Heimolen is wanwichtig

Toon was het gras al aan het maaien toen ik aangereden kwam. Dus heb ik me snel omgekleed en naar buiten gegaan. Wim zou ook komen vertelde Toon en inderdaad kwam er een fietser aan.

We kregen de opdracht om de molen klaar te zetten...

Dus de hangsloten verwijderd en naar boven, onderweg de stenen uitgelicht en uit hen werk gezet. In de kap het hals- en penlager gesmeerd, de pal en de kneppel vrij gezet. Wim had ondertussen de wiggen van het bovenwiel en het rondsel gecontroleerd.
De molen op de wind gekruid en konden we de zeilen voor leggen. Met Wim overlegd wat er op ging en hij meende dat we zonder zeilen konden draaien, maar ik had het idee dat twee volle zeilen of vier halve ook wel moest kunnen. Dus na enig overleg besloten we om zonder zeilen te beginnen en even aankijken wat dat deed.
Dus de netten weggezet zodat bezoekers niet in het verboden gebied zouden komen.
Na een paar omwentelingen zagen we dat dit niks werd dus besloten we op de binnenroede met twee halve verder te gaan. Wim zou het wiekenkruis stilzetten. Helaas gokte hij verkeerd en stond ineens een eind van de buitenroede beneden. Dus nog een eind verder, dat viel niet mee met zo weinig wind. Vooral omdat de Heimolen een beetje wanwichtig is. Dus moest er een flinke duw gegeven worden.
De binnenroede netjes opgezeild en weer aan de gang. Dat ging al een stuk beter, maar nog zat er niet al te veel snelheid in.
Tijd voor koffie....
Na de koffie bleek de wind wat gedraaide te zijn en hebben we de molen een veld verkruid. Helaas, want een half uur later stond hij weer zoals daarvoor en dat was jammer. We hebben hem terug gezet en nog twee halve er op. Zo draaide hij best.

Bezoekers.... het bleken goede bekende te zijn. De voorzitter van stichting 'Molen de Hoop' uit Sprundel met zijn vrouw. Ze hadden broodjes bij die door een bakker gebakken waren en die we mochten proeven. Na deze onverwachte proeverij zijn we nog een beetje met de molen bezig geweest, vangen en werd het tijd om op te gaan ruimen en naar huis te gaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten