donderdag 6 april 2017

De Heimolen

Om 10 uur was ik bij de Heimolen, Toon was net begonnen met het maaien van het gras.
Ik mocht de molen in de juiste richting te zetten, klaar te zetten en op te zeilen. Daarna zou er pas tijd zijn voor koffie.

De molen moest van O naar NW gekruid worden. Dat was een eitje.... :-)
Daarna van onder naar boven door de molen, uitlichten, uit zijn werk zetten, de pal vrijzetten en de kneppel losmaken, het raam open, vaan naar buiten en als laatste het halslager en penlager smeren.
Terug naar beneden en 2 enden opgezeild met volle zeilen. Dat was allemaal vrij vlot gebeurd met af en toe een opmerking van Toon.

Koffie.

Na de koffie nog wat bezig geweest met het op de correcte manier afremmen van de molen, in vaktermen het 'vangen'. Want als de molen draait moet hij ook wel eens stilgezet worden en dat is nog een hele kunst om dat netjes voor elkaar te krijgen. Soms gaat het te ruw en dan weer te voorzichtig, de volgende keer staat de roede niet netjes vertikaal en is het lastig werken. En wat de grootste doodzonde blijkt te zijn is dat je hem stilzet en het wiekenkruis schud dan heen en weer.
 
Verder buiten het een en ander bekeken, met Anny gesproken, dat is de vrouw van de tweede Theo Franken. Zij woont nog naast de molen en komt af en toe langs voor een praatje.
Ook was er nog wat gedoe met een vrachtwagen die linksaf wilde, maar de bocht niet kon nemen. Daar heeft Toon zich mee bemoeid en dat is natuurlijk goed gekomen.
Er komen regelmatig fietsers langs die iets roepen, maar de meesten fietsen dan door. Maar nu kwam er een man aan met zijn vrouw, zij stapten af en het bleken Wim Aarts en zijn vrouw te zijn. Wim is betrokken bij de Hoop in Sprundel en fietste richting Rucphen en zag de molen draaien. Dus hij kwam eens langs. Nog een praatje gemaakt, koffie gedronken en daarna zijn we  op gaan ruimen.
Om half vijf kon ik naar huis.


Het weer: de wind was NW kracht 4, bewolkt en 14 graden
Aantal praktijkuren: 6  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten