zondag 9 april 2017

Een zonnige zondag in Roosendaal

Vanmorgen vroeg wakker, voor een zondag althans, en de zon scheen. Dus met een mok koffie op de bank achter gezeten naast onze kat Pepper. Dit beest weet de zon ook te waarderen.
Daarna wat dingetjes in de tuin gedaan en samen met Karin een beschuit en eitje gegeten, de temperatuur was ondertussen weer wat gestegen.
En ineens was het 1 uur, tijd om naar de Hoop in Roosendaal te rijden. Niek was er al en vertelde dat Jesse niet kwam, Joep had nog steeds vakantie en we moesten het dus samen zien te rooien. Nou, dat gaat wel lukken.

Ik ben begonnen met kruien, de molen stond op het NW en de wind kwam vandaag uit het zuiden. Dus de krui-ketting naar buiten evenals het spaakkettinkje. De roeketting en de bezetketting losgemaakt. Nadat hij ongeveer in de juiste richting stond zijn we naar boven gegaan om de molen uit zijn werk te zetten, de stenen uit te lichten, de pal uit de kammen halen en de kneppel los maken. Ook het vangtouw is naar buiten gewerkt en de as is gesmeerd. Ook zagen we toen dat de kraai-achtigen weer goed aan het werk geweest waren en er lagen weer een hele hoop takken binnen.
Boven op het balkon achter de kast voel je het beste waar de wind vandaan komt, maar omdat er maar weinig wind was was het niet erg goed te voelen. We laten hem maar even zo staan.

Daarna ben ik op gaan zeilen. Vier volle zeilen kunnen er op. Onze eerste bezoeker meldt zich. Niek heeft de man te woord gestaan. De bezoeker wilde iets afspreken voor verderop in het jaar, maar dat hoor ik nog wel. Deze man heeft ook diverse foto's gemaakt.
Ik heb ondertussen rustig mijn werk kunnen doen en was ook redelijk vlot klaar met de zeilen bevestigen. Het enige probleem was dat het gevlucht niet vanzelf wilde draaien en moest ik het steeds een duw geven. Maar toen alle vier de enden een zeiltje hadden ging het toch wat waaien en draaide de molen rustig zijn rondjes. Ik heb op enig moment staan tellen en kwam aan 16 enden per minuut. Da's erg weinig. Maar er waren ook periodes dat het vlotter ging en we waarschijnlijk rond de 40 zaten.
Daarna zijn we de takken op gaan ruimen. Weer een jute zak vol. Wat zijn die kraaien toch ijverig.

Er kwamen nog meer bezoekers. Een mevrouw met haar man en waarschijnlijk schoonvader en schoonzus. De vader bleef met kind beneden en de anderen kwamen naar boven. Enige uitleg volgde en de vader en schoonzus bleken afkomstig uit Indonesia en spraken geen Nederlands dus af en toe werd er wat vertaald. Wel grappig dat mensen uit de buurt de molen niet bezoeken, maar wel bezoekers uit verre streken komen kijken.
Nog een tijdje gedraaid en aan Niek wat uitleg gevraagd over de onderdelen van de molen en hun functie. Dus beneden rondgekeken en daarna ook boven wat bekeken. De zonneblokken, steekbanden en kruisplaten besproken, boven hadden we de steenbalk, waterlijsten en daklijsten en allerlei balken die daar tussen zaten en samen het geraamte van de kast vormen.

Om 5 uur zijn we begonnen met opruimen, de zeilen klampen en allerlei kettingen en sloten weer vast zetten.
Omdat we volgende week niet aanwezig zijn hebben we alle windborden uit de roedes gehaald.



Het weer: de wind was Z 2-3 de temperatuur was 20 gr C
Aantal praktijkuren: 4

Geen opmerkingen:

Een reactie posten