zondag 19 maart 2017

Windkracht 5

Vanmorgen hoorde we de wind door de bomen waaien bij ons voor het huis, dus ik was benieuwd hoe het er uit zag.
Windkracht 5 uit westelijke richting.

Vanmiddag naar Roosendaal en we kregen van Niek te horen dat er drie karweien waren.

  • het gras rond de kruipalen moest weggestoken worden,
  • de molen moest geveegd worden,
  • de helft van de mais moest gemalen worden. 
Ik heb een schop gepakt om de kruipalen vrij te maken en Joep is gaan vegen. Tussendoor hebben we de molen aan het draaien gezet, vandaag zonder zeilen. Dat betekent wel dat alle zeilen even losgemaakt moeten worden en aangetrokken zodat ze strak over het hekwerk liggen. Toen ik na het eerste eind stond te wachten zei Niek dat ik hem een eind verder mocht zetten. Jesse moest hem wel een duwtje geven want ondanks de wind bleef hij stil staan. Maar daarna kwam er vanzelf gang in.
Na de vier einden gecontroleerd te hebben zijn we gaan draaien. En dat ging goed, de molen draaide 60 enden en tijdens vlagen nog wel iets meer.

Ook vandaag kregen we bezoek van een vader met twee kinderen, een dochter van een jaar of 6 en een zoon van 3 jaar. Dus elke keer als we een eind verder moesten hebben we aan Joep gevraagd of alles veilig was. Want met bezoekers weet je het nooit.

Na enige tijd heeft Joep de molen in zijn werk gezet en zijn we gaan malen. En dat ging goed, het was wel zo dat tijdens windvlagen de molen behoorlijk door draaide en het hele bovenhuis behoorlijk stond te schudden. We hebben een behoorlijke hoeveelheid mais kunnen malen. De rest volgende week.

Niek, Jesse en ik draaien volgende week op de Hoop, Marc Polderman op de 2 gebroeders en Joep op de Akkermolen in Zundert.
De Hoop in Sprundel wordt bemand door Toon Hendrikx en wat van de andere molenaars daar.
We hopen natuurlijk op mooi weer. Een lekker windje en wat zon..... we gaan het zien.






Het weer: wind West 5 Bft en 12 graden. Geen zon gezien.
aantal praktijkuren: 4

Geen opmerkingen:

Een reactie posten