zondag 5 maart 2017

.... en het bleef maar regenen

Het was zondag en de afspraak was half twee in Roosendaal. Maar ja.... het begon te regenen en het bleef maar regenen.
Toch op de motor gestapt en naar Roosendaal gereden. De fiets van Joep stond er al, maar Joep was nergens te vinden. Niek kwam aangereden en ineens kwam ook Joep aangelopen samen met Wim Aarts. Bleken ze in de auto van Wim gezeten te hebben.

En ja wat ga je dan doen. Wat uitleg van Niek over de kruisplaten en steekbanden en de opgetempelde standaard.
Daarna naar boven, waarom er een tuinstoel op de trap hing weet ik niet, maar dat leek me werk van baldadige jeugd. Boven kreeg Wim als nieuwe leerling wat extra aandacht en de basisbegrippen werden hem uitgelegd. Hij draait normaal mee op de Hoop in Sprundel en dat is een beltmolen, dus heel anders. De molenas en het bovenwiel zijn natuurlijk heel herkenbaar, en dan grijpen de rondsels van de twee staakijzers (de staakijzers heten buiten Brabant steenspillen) direct in dat bovenwiel. Geen koningsas, da's niet nodig omdat de hoogte van het bovenhuis vrij klein is ten opzichte van een stenen molen. Ook geen luiluiken omdat het luien buiten gebeurt. Nou ja, volgens Jesse geldt het luik in de galerij ook als luiluik, dus er is er toch een.
En de as is gelagerd op stenen en de voorste wordt hier in Brabant ook wel baansteen genoemd.
Ook de reep waarmee de stenen opengebroken kunnen worden hebben we bekeken, maar Niek vertelde er gelijk bij dat hij dat nooit meer zo doet omdat het met een steenkraan veel veiliger is.

.... En het bleef maar regenen. Om 4 uur kregen we er genoeg van en zijn we na deze les met aanwijzen, vragen, antwoorden, nog meer vragen.... maar naar huis gegaan.

Volgende week gewoon een nieuwe poging.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten