zondag 12 maart 2017

Weer mais om te malen

Enkele weken geleden hebben we alle zakken gemalen mais naar beneden geluid en zou Niek deze zakken wegbrengen en zakken mais mee terug brengen. Dus stonden er 17 zakken mais klaar om naar boven te huizen.
En er stond ook nog iemand op het balkon die ik niet ken, dus mezelf voorgesteld. De man bleek Marc te heten en bevriend te zijn met Niek. Dus op de goede gok vroeg ik: Polderman. Inderdaad bleek het om Marc Polderman te gaan. Molenaar op het eiland Tholen, daar laat hij een aantal molens draaien.

We hebben de molen in gereedheid gebracht en in de goede richting gekruid. We kwamen goed weg, de vorige keer was de wind zuid en nu zuid-oost. Het waaide niet erg, dus we hebben op alle einden zeilen voorgelegd. Na een tijdje 'voor de prins te hebben gedraaid' hebben we de zakken naar buiten gesjouwd en naar boven gebracht.
Daarna ben ik wat aan het rondkijken geweest in de molen. Zo heb ik de as en de lagerpunten eens beter bekeken. Het bovenwiel en hoe dat in elkaar zit. Want de Hoop heeft een voormolen en een achtermolen. Dus zitten er ook aan twee kanten kammen in het bovenwiel.
De zakken mais staan nu op de steenzolder en nemen daar best veel plek in. Dus het plan is om er vandaag een zak mais te malen en volgende week een helft van de zakken.
26 Maart is de West-Brabantse molendag en verwachten we best wel bezoek. Dus wil Niek volgende week een gedeelte malen zodat er boven ruimte is om te staan en we de bezoekers toch wat kunnen laten zien.
Tussendoor ook nog een echtpaar op bezoek gehad en deze man was best geïnteresseerd. De tijd ging snel voorbij. De molen afzeilen, alles opruimen en het was half zeven voordat ik naar huis ging.







Het weer: ZO wind 2 Bft en zonnig, de temperatuur 10 graden.
Aantal praktijkuren: 4

Geen opmerkingen:

Een reactie posten