donderdag 22 maart 2018

De wieltjes draaien niet


Vanmorgen regende het en ik besloot om maar op de motor te gaan. Kwart voor tien was ik er en nadat ik de deur open had gedaan kwam ook Joep aangefietst. Zijn regenpak droop van de nattigheid.

Nadat we beide omgekleed waren ben ik de kettingen en de bliksemafleiderkabels los gaan maken, de stenen uitgelicht en uit zijn werk gezet. Bovenin de molen het paltouw aangetrokken, de kneppel losgemaakt, raam open en de wimpel buiten gehangen. De baan en het halslager gesmeerd, nog even rondgekeken of alles er een beetje goed uitzag.
Terug naar beneden en ik had al gezien dat de molen van ZO naar NW gekruid moest worden. Dus daar zijn we maar aan begonnen. Daarna hebben we de netten geplaatst en de vang gelicht. En ondanks windkracht 3 bleef het gevlucht stil staan, doodstil. Er was echt een duwtje nodig om de boel op gang te krijgen. Maar daarna draaide hij dan ook.... mooi rond.

Tijd voor koffie... en wat geklets.



Dan kunnen we een beker soep en een paar boterhammen naar binnen werken. Pieter komt langs. Wat ideeën voor a.s. zondag, een nieuwe eigenaar en nog zo wat zaken passeren de revue. Af en toe buiten kijken, de wind ruimt een beetje en we besluiten wat te kruien.

De middag is gebruikt om hier en daar wat op te ruimen en aan te vegen. De molen moet er zondag gewoon goed uitzien.
Er lagen wat balken beneden en ook nog enkele TL-armaturen in de invaart. Alles verstopt achter een houten plaat. Ligt het uit het zicht.
Voor de houten plaat stond een zakkenlift die de molenaar vroeger gebruikte. Deze konden we gemakkelijk verzetten volgens Joep, "er zitten wieltjes onder". Het enge resultaat was een zwarte streep op de vloer want de wieltjes draaide echt niet. We hebben het ding eens bekeken en ik denk dat we het wel weer werkend kunnen krijgen. Dus de eerste actie was het repareren van de wieltjes.
De boutjes er uit en aan de wieltjes draaien, lukt niet. WD40 er tussen spuiten en 10 minuten wachten, nog geen beweging, weer WD40 er op gespoten, weer gewacht en met een hamer wat invloed uitgeoefend. Uiteindelijk begon het wieltje te bewegen. Eerst alleen maar zwaar draaien en later te schuiven. Wiel er af. As met een schuurpapiertje schoon gemaakt, ook het asgat even opgeschuurd en met een beetje olie weer terug gemonteerd.
Het tweede wieltje bekeken en met dezelfde actie ook deze weer goed gekregen.
Binnenkort de rest van de lift eens bekijken.


Dit bord stond een jaar of 30 geleden op de belt. Het is er gelukkig nog. We geven het een mooi plaatsje in de molen.







Het weer: NO wind 3 Bft, bewolkt en circa 6 graden
Aantal opleidingsuren: 6

Geen opmerkingen:

Een reactie posten