donderdag 2 augustus 2018

De molen heeft gewoon rustig gedraaid

De afgelopen maanden is er niet zo veel bijzonders te melden geweest. Op een ding na....

De molen was al lang te koop en is 29 juni verkocht door de gemeente aan Klap van de Molen BV.
De jeugdvrienden Ton Jaspers en Peter Jansen (Klap van de Molen BV) hebben hierdoor een belangrijke stap gezet om het toekomstige onderhoud en daarmee het bestaan van De Heimolen te kunnen garanderen. In de loop van 2019 zal er aan de noordzijde van molen een horecagelegenheid worden gebouwd die de exploitatie van het onderhoud moet gaan dekken. De Heimolen zal weer gaan malen.
Het tekenen van het contract door Marjolein van der Meer Mohr en Ton Jaspers.
Peter Jansen en  Laura Matthijssen-de Jong controleren het proces.
Verder hebben we de molen regelmatig laten draaien en bezoekers ontvangen en rondgeleid. Kleine werkzaamheden zijn aangepakt en we hebben natuurlijk vakantie gehouden.

Vanaf vandaag zijn we weer op regelmatige basis aanwezig op donderdag. Er zullen de komende tijd wat veranderingen plaats gaan vinden.

Vandaag hebben we de wiggen gecontroleerd. Bij de molens in Sprundel en Zundert had men los zittende roeden geconstateerd. Dus met een paar zware hamers naar boven om hier en daar een tik te verkopen. Het bovenrondsel had wat loszittende wiggen. Hier en daar nog wat wiggen, maar de wiggen in de askop zaten netjes vast evenals de spitijzers. Na een half uurtje controleren hadden we het idee dat alles weer goed zat.
Dus hebben we de molen klaar gezet om te gaan draaien. Na een klein beetje draaien hadden we het end beneden waar de RVS-plaat aan moest. Pieter heeft een RVS plaat gebracht waarmee we de wanwichtigheid kunnen verminderen.
 Na vastzetten en zonder zeilen draaien lijkt het of de wanwichtigheid nu een heel stuk minder is geworden. Wij denken dat het een succes is.

Daarna hebben we de molen opgezeild en hebben we hem laten draaien. Met een beetje goeie wil draaide hij. Gelukkig nam de wind in de loop van de dag wat toe. Want 's morgens was het erg weinig (minder dan 1 Bft) en sterk wisselend tussen W en NO.

Na het eten hadden we het over de Jacobsladden (elevator). Joep had enkele weken geleden aan de poelie gedraaid maar er was geen beweging in te krijgen. Dat kende ik al, Pieter en ik hadden dat ook al eens geprobeerd.


Een jakobsladder is een vorm van een lopende band die bedoeld is om stortgoederen omhoog te transporteren. Op een jakobsladder zitten richels, schotten of bakjes die ervoor zorgen dat de op de band gestorte goederen niet omlaag rollen of schuiven.Jakobsladders worden veel gebruikt in de landbouw om vrachtwagens, voorraadschuren of voorraadbakken in mengvoederbedrijven van bovenaf te beladen.Een jakobsladder is genoemd naar de Bijbelse Jakobsladder.

Ik vermoed dat er iets onderin de put ligt waardoor de bakken worden tegengehouden. Dus eens naar die put gaan kijken. Dat valt niet mee, daar zit een bak in getimmerd waar de molenaar graan in kieperde en dat naar boven liet voeren. Dus eens goed gekeken en het lijkt alsof er zand onderin ligt en allerlei andere rommel. Na het openen van wat houten luiken en dergelijke konden we meer zien.
Twee lagerstoelen waar de as in ligt waar de trommel rond zit. Dus we willen de lagerstoelen los maken, de lagers schoonmaken, van nieuw vet voorzien en de bak onderin schoonmaken.

Tijdens deze werkzaamheden zijn er diverse mensen binnen geweest die we een een en ander hebben uitgelegd. Als laatste kwam Peter Jansen binnen met een kennis die de molen eens wilde zien.

We hebben de put rond de jacobsladder weer dicht gelegd, de molen afgezeild en opgeruimd en zijn naar huis gegaan.



Het weer: 25 - 27 graden en W-NO 1 toenemend naar 3 Bft.
Aantal uren: 6

Geen opmerkingen:

Een reactie posten