zondag 30 april 2017

Wind

Vandaag was de voorspelling prachtig zonnig weer en dat was het ook.
Jesse zou niet komen en ook Joep was afwezig. Dus we moesten het weer samen rooien.

De molen in de juiste richting gezet, boven open gemaakt en gesmeerd, uitgelicht en uit zijn werk gezet. Nog even gekeken, maar er waren geen takken meer naar binnen geduwd door de vogels.
We hadden tijdens het kruien gekeken wat voor zeilvoering er nodig zou zijn. Ik dacht aan twee halve, maar de wind was nog wat toegenomen en zeilvoeren was niet nodig. Hij draaide zo ook lekker.
Daarna zijn we de zakken gebroken mais die boven stonden naar beneden gaan halen want die moeten binnenkort weer omgeruild worden voor andere zakken. Die wil Niek tijdens het nationale molen weekend gaan malen.

Ik heb nog een paar maal geprobeerd om de molen netjes stil te zetten, maar dat valt niet mee. De ene keer ben ik te voorzichtig de andere keer staat hij op het verkeerde plek stil. Maar het gaat toch wel steeds beter.
Later kwam Jesse ook. Ook nog wat bezoekers gehad, een stel heb ik een en ander verteld over de molen. Met een ander stel heeft Niek een tijd staan praten, dat bleek een ex-collega van hem te zijn.

Opeens was het tijd om op te ruimen en naar huis te gaan. Alweer te laat thuis.   ;-)

zondag 23 april 2017

We smeren 'm

Vandaag naar Roosendaal, naar de Hoop.
Dus de motor gepakt en op weg. Ik was mooi op tijd, maar Niek en Joep waren er ook net. Vandaag zou Jesse niet komen omdat zijn vader over was gekomen uit Canada.

Er was vorige week al afgesproken dat we vandaag de diverse belangrijke punten zouden smeren. Dus Niek had een 10 kg blik grafietvet meegebracht en begon uit te leggen wat er moest gebeuren. Hij zou beginnen en wij konden de 'kunst' dan afkijken. Al snel na Joep het over en ik zou de molen kruien. Op deze manier merkte ik al na een kwart omwenteling dat het kruien lichter ging.
Er kwam een man aangelopen die ik niet kende maar hij werd door Niek als een bekende begroet. Het was Jan van der Reijt van 'de Lelie' uit Etten-Leur. Dus we hadden ineens de twee instructeurs van West-Brabant op een molen. En alweer bezoekers, maar deze keer kende ik de ene. Dat was Jesse en de andere was dus zijn vader. Af en toe wat uitleg in het Engels. Nadat de zetel geheel gesmeerd was moest de molen nog een ronde gekruid worden. Een beetje baldadig zei ik tegen Jesse en zijn vader, "We will try to turn the mill go by hand" and so we did.
Nou en dat ging gesmeerd. Op gang komen was wat moeizaam, maar toen de gang er in kwam.....

Daarna hebben we de molen opgezeild en nog een tijd laten draaien.

donderdag 20 april 2017

De Heimolen is wanwichtig

Toon was het gras al aan het maaien toen ik aangereden kwam. Dus heb ik me snel omgekleed en naar buiten gegaan. Wim zou ook komen vertelde Toon en inderdaad kwam er een fietser aan.

We kregen de opdracht om de molen klaar te zetten...

Dus de hangsloten verwijderd en naar boven, onderweg de stenen uitgelicht en uit hen werk gezet. In de kap het hals- en penlager gesmeerd, de pal en de kneppel vrij gezet. Wim had ondertussen de wiggen van het bovenwiel en het rondsel gecontroleerd.
De molen op de wind gekruid en konden we de zeilen voor leggen. Met Wim overlegd wat er op ging en hij meende dat we zonder zeilen konden draaien, maar ik had het idee dat twee volle zeilen of vier halve ook wel moest kunnen. Dus na enig overleg besloten we om zonder zeilen te beginnen en even aankijken wat dat deed.
Dus de netten weggezet zodat bezoekers niet in het verboden gebied zouden komen.
Na een paar omwentelingen zagen we dat dit niks werd dus besloten we op de binnenroede met twee halve verder te gaan. Wim zou het wiekenkruis stilzetten. Helaas gokte hij verkeerd en stond ineens een eind van de buitenroede beneden. Dus nog een eind verder, dat viel niet mee met zo weinig wind. Vooral omdat de Heimolen een beetje wanwichtig is. Dus moest er een flinke duw gegeven worden.
De binnenroede netjes opgezeild en weer aan de gang. Dat ging al een stuk beter, maar nog zat er niet al te veel snelheid in.
Tijd voor koffie....
Na de koffie bleek de wind wat gedraaide te zijn en hebben we de molen een veld verkruid. Helaas, want een half uur later stond hij weer zoals daarvoor en dat was jammer. We hebben hem terug gezet en nog twee halve er op. Zo draaide hij best.

Bezoekers.... het bleken goede bekende te zijn. De voorzitter van stichting 'Molen de Hoop' uit Sprundel met zijn vrouw. Ze hadden broodjes bij die door een bakker gebakken waren en die we mochten proeven. Na deze onverwachte proeverij zijn we nog een beetje met de molen bezig geweest, vangen en werd het tijd om op te gaan ruimen en naar huis te gaan.

zondag 9 april 2017

Een zonnige zondag in Roosendaal

Vanmorgen vroeg wakker, voor een zondag althans, en de zon scheen. Dus met een mok koffie op de bank achter gezeten naast onze kat Pepper. Dit beest weet de zon ook te waarderen.
Daarna wat dingetjes in de tuin gedaan en samen met Karin een beschuit en eitje gegeten, de temperatuur was ondertussen weer wat gestegen.
En ineens was het 1 uur, tijd om naar de Hoop in Roosendaal te rijden. Niek was er al en vertelde dat Jesse niet kwam, Joep had nog steeds vakantie en we moesten het dus samen zien te rooien. Nou, dat gaat wel lukken.

Ik ben begonnen met kruien, de molen stond op het NW en de wind kwam vandaag uit het zuiden. Dus de krui-ketting naar buiten evenals het spaakkettinkje. De roeketting en de bezetketting losgemaakt. Nadat hij ongeveer in de juiste richting stond zijn we naar boven gegaan om de molen uit zijn werk te zetten, de stenen uit te lichten, de pal uit de kammen halen en de kneppel los maken. Ook het vangtouw is naar buiten gewerkt en de as is gesmeerd. Ook zagen we toen dat de kraai-achtigen weer goed aan het werk geweest waren en er lagen weer een hele hoop takken binnen.
Boven op het balkon achter de kast voel je het beste waar de wind vandaan komt, maar omdat er maar weinig wind was was het niet erg goed te voelen. We laten hem maar even zo staan.

Daarna ben ik op gaan zeilen. Vier volle zeilen kunnen er op. Onze eerste bezoeker meldt zich. Niek heeft de man te woord gestaan. De bezoeker wilde iets afspreken voor verderop in het jaar, maar dat hoor ik nog wel. Deze man heeft ook diverse foto's gemaakt.
Ik heb ondertussen rustig mijn werk kunnen doen en was ook redelijk vlot klaar met de zeilen bevestigen. Het enige probleem was dat het gevlucht niet vanzelf wilde draaien en moest ik het steeds een duw geven. Maar toen alle vier de enden een zeiltje hadden ging het toch wat waaien en draaide de molen rustig zijn rondjes. Ik heb op enig moment staan tellen en kwam aan 16 enden per minuut. Da's erg weinig. Maar er waren ook periodes dat het vlotter ging en we waarschijnlijk rond de 40 zaten.
Daarna zijn we de takken op gaan ruimen. Weer een jute zak vol. Wat zijn die kraaien toch ijverig.

Er kwamen nog meer bezoekers. Een mevrouw met haar man en waarschijnlijk schoonvader en schoonzus. De vader bleef met kind beneden en de anderen kwamen naar boven. Enige uitleg volgde en de vader en schoonzus bleken afkomstig uit Indonesia en spraken geen Nederlands dus af en toe werd er wat vertaald. Wel grappig dat mensen uit de buurt de molen niet bezoeken, maar wel bezoekers uit verre streken komen kijken.
Nog een tijdje gedraaid en aan Niek wat uitleg gevraagd over de onderdelen van de molen en hun functie. Dus beneden rondgekeken en daarna ook boven wat bekeken. De zonneblokken, steekbanden en kruisplaten besproken, boven hadden we de steenbalk, waterlijsten en daklijsten en allerlei balken die daar tussen zaten en samen het geraamte van de kast vormen.

Om 5 uur zijn we begonnen met opruimen, de zeilen klampen en allerlei kettingen en sloten weer vast zetten.
Omdat we volgende week niet aanwezig zijn hebben we alle windborden uit de roedes gehaald.



Het weer: de wind was Z 2-3 de temperatuur was 20 gr C
Aantal praktijkuren: 4

donderdag 6 april 2017

De Heimolen

Om 10 uur was ik bij de Heimolen, Toon was net begonnen met het maaien van het gras.
Ik mocht de molen in de juiste richting te zetten, klaar te zetten en op te zeilen. Daarna zou er pas tijd zijn voor koffie.

De molen moest van O naar NW gekruid worden. Dat was een eitje.... :-)
Daarna van onder naar boven door de molen, uitlichten, uit zijn werk zetten, de pal vrijzetten en de kneppel losmaken, het raam open, vaan naar buiten en als laatste het halslager en penlager smeren.
Terug naar beneden en 2 enden opgezeild met volle zeilen. Dat was allemaal vrij vlot gebeurd met af en toe een opmerking van Toon.

Koffie.

Na de koffie nog wat bezig geweest met het op de correcte manier afremmen van de molen, in vaktermen het 'vangen'. Want als de molen draait moet hij ook wel eens stilgezet worden en dat is nog een hele kunst om dat netjes voor elkaar te krijgen. Soms gaat het te ruw en dan weer te voorzichtig, de volgende keer staat de roede niet netjes vertikaal en is het lastig werken. En wat de grootste doodzonde blijkt te zijn is dat je hem stilzet en het wiekenkruis schud dan heen en weer.
 
Verder buiten het een en ander bekeken, met Anny gesproken, dat is de vrouw van de tweede Theo Franken. Zij woont nog naast de molen en komt af en toe langs voor een praatje.
Ook was er nog wat gedoe met een vrachtwagen die linksaf wilde, maar de bocht niet kon nemen. Daar heeft Toon zich mee bemoeid en dat is natuurlijk goed gekomen.
Er komen regelmatig fietsers langs die iets roepen, maar de meesten fietsen dan door. Maar nu kwam er een man aan met zijn vrouw, zij stapten af en het bleken Wim Aarts en zijn vrouw te zijn. Wim is betrokken bij de Hoop in Sprundel en fietste richting Rucphen en zag de molen draaien. Dus hij kwam eens langs. Nog een praatje gemaakt, koffie gedronken en daarna zijn we  op gaan ruimen.
Om half vijf kon ik naar huis.


Het weer: de wind was NW kracht 4, bewolkt en 14 graden
Aantal praktijkuren: 6  

zondag 2 april 2017

Een beetje rondlummelen bij een molen

Gisteren ben ik even naar het gehucht Oudemolen bij Fijnaart gefietst om een bezoekje aan de Oude Molen te brengen. Bij aankomst draaide hij heeel langzaam, maar hij ging rond. Een praatje met de molenaars Martin en Marijn over zaken die molenaars interesseren. Ondertussen kwamen er af en toe mensen die iets kochten in het winkeltje onderin de molen.
Na enige tijd stond de molen stil en ben ik samen met Marijn op de stelling gaan kijken wat de reden zou kunnen zijn. Er was wind, de vang was gelicht, de molen stond nog steeds goed op de wind en op alle einden lag zeil of waren de kleppen dicht. Want zoals ik al eens eerder heb verteld beschikt deze molen over zelf-zwichting. Dus een roede heeft kleppen die opengaan als de molen te snel draait en daardoor gaat hij rustiger draaien.
Na een duwtje kwam hij weer op gang en bleef draaien. Ik ben naar beneden gegaan en heb een kruidkoekmix gekocht en griesmeel zodat ik zelf eens kan proberen om griesmeelpudding te maken.
Voordat ik naar huis fietste afscheid genomen van de drie molenaars, want ondertussen was ook Adriaan gearriveerd. Lekker naar huis getrapt en daarna naar Roosendaal waar we de verjaardag van mijn schoonmoeder hebben gevierd met een etentje.

Vandaag weer naar Roosendaal naar de Hoop. Het was vanmorgen redelijk rustig wat betreft de wind, maar de voorspelling was 4 Bft. Ietsjes voor half twee stond ik voor de poort en was de eerste. Na enkele minuten kwam Niek, die de poort en de deuren opende. Na omkleden en een kletspraatje zijn we de molen gaan klaarzetten. Eerst in de juiste richting gekruid, met hulp van Jesse die ondertussen ook was komen aanwaaien. Daarna zijn we boven gaan kijken en hebben we de stenen uitgelicht en uit zijn werk gezet, de kneppel en de pal vrijgezet en het vangtouw naar buiten gewerkt. Ondertussen heeft Niek de as gesmeerd en hij kwam er achter dat vogels takken naar binnen hadden gewerkt. En niet zo maar een of twee takken, maar echt tientallen met stukken zeil, touw en zelfs kapotte rode ballonnen. Wat een rommel.
Maar eerst opzeilen en zorgen dat hij draait. Niek liet dit aan Jesse en mij over, hijzelf ging bezig de afzettingen. Dus het eerste eind opgezeild, kreeg van Niek toestemming om de vang te lichten, ook de andere eind opgezeild. Helaas wilde bij de laatste het niet lukken om de lussen om de kikkers te gooien. Dus moest ik de wiek om ze vast te haken.
Nog even helpen met de afzetkettingen en we konden draaien. En dat deed hij ook, het leek vanmorgen zo windstil, maar het waaide nu toch netjes eerst 3 en later 4 Bft.
Nu de molen draaide zijn we de takken op gaan ruimen, die wilden we ze over de heg kieperen, maar Niek was bang dat de vogels ze dan weer terug zouden brengen. Dus hij neemt ze mee naar huis en doet ze door de versnipperaar.
We kregen bezoek van een wat ouder echtpaar waarvan meneer erg geïnteresseerd was en zijn vrouw de trap erg stijl vond en ook meende dat deze te veel wiebelde. Dus ik ben beneden gebleven en heb mevrouw een en ander uitgelegd. Niek en Jesse waren naar boven gegaan en hebben daar meneer de molen geheel laten zien.
Ook kwam er een meneer, die in de buurt woont, met zijn kleindochter langs. Ze waren een eindje aan het wandelen en vonden het leuk dat de molen af en toe draait. Ze kijken vanuit de keuken al 20 jaar op de molen.
Om een uur of 5 zijn we gaan opruimen. Afzeilen, kettingen opruimen, de molen in de juiste richting kruien en zo meer. Uiteindelijk alles op slot gedaan en zijn we naar huis gegaan.


Het weer: NW wind, kracht 3 - 4 Bft en het was zonnig en 15 graden. 4 praktijkuren