zondag 27 november 2016

Molen de Hoop Roosendaal

In het vorige bericht schreef ik al dat ik zondag, de 27-ste, zou gaan kijken bij de Hoop in Roosendaal.

De molenin 1865 in Schaarbeek, getekend door Puttaert, Emile
De Hoop is een standaardmolen die in 1684 is gebouwd in Schaarbeek (B) en hij is in 1783 verhuisd naar een nieuwe standplaats in de gemeente Schaarbeek omdat er te veel hoogstam fruitbomen om de molen heen groeiden. In 1885 verplaatste men de molen naar Merksem om hem 9 jaar later naar Roosendaal te verhuizen. Daar heeft hij tot 1966 gestaan om een laatste verplaatsing zodat hij weer buiten de bebouwde kom zou komen te staan. Maar geen rekening houdend met de stormachtige huizenhonger van Roosendaal werd hij al snel weer ingehaald en tegenwoordig staat hij langs de weg richting Essen (B) aan de Willem Elsschotlaan. Eigenlijk wel een leuke naam voor de straat, Willem Elsschot was een Belgische romanschrijver.


De afspraak was half twee bij de molen, dus Karin en ik naar Roosendaal. We waren er netjes op tijd en er stond al een man met een fiets te wachten. Dat was Joep, een molenaar in opleiding die ik al diverse keren op de Heimolen heb ontmoet. Even later kwam ook Niek van Eekelen aan en na handjes schudden heeft hij de poort opengedaan en ook de ruimte onder de molen. Omdat dit een gesloten standaardmolen is heeft hij onder de standaard een mooie bergruimte.
Joep begon gelijk met allerlei spullen te sjouwen om de molen gereed te maken om te draaien. Er was weinig wind en deze blies uit het noorden. De molen stond in zuidelijke richting en moest dus 180 graden gekruid worden.
Niek had een aantal piketten weggezet en daaraan heb ik rood/witte afzetketting vastgemaakt. Dit om aan te duiden dat mensen daar niet mogen komen ivm de draaiende wieken.
Ondertussen was ook het bovenhuis al opengemaakt en hebben we het vangtouw naar beneden laten zakken, de kneppel losgemaakt en de pal uit de kammen gehaald.
Daarna zijn Niek en Joep bezig gegaan met het voorleggen van de zeilen. Wij lekker aan het werk met de molen, Karin is ondertussen naar de stad vertrokken om daar even rond te kijken.
En we hadden geluk, de wind trok wat aan en Niek vermoedde dat er gemalen kon worden. Hij heeft nog mais liggen dat tot veevoer vermalen moest worden. En dat ging goed. Het stofte dat het een lieve lust was.
Karin was weer terug, er was weinig te beleven in de stad. Ineens een krijs, ze zag een oom en tante voorbij komen fietsen. Deze mensen hebben zich waarschijnlijk dagenlang afgevraagd wat Karin op die molen deed.
We hebben ook nog bezoekers gehad, deze mensen waren verbaasd dat er werkelijk gemalen werd op de molen. Dit echtpaar dacht dat molens er maar een beetje stonden....  ;-)
Tegen vieren besloot de molenaar dat het genoeg was geweest en zijn we op gaan ruimen. Zakken over de mais die nog in de kaar (voorraadbak) zit, de zeilen weer oprollen, de pal en kneppel weer in de veiligheidsstand gezet. Alle kettingen en bliksemafleider weer aan de einden (wieken). Het vangtouw naar boven, de deuren en het luik weer dicht.

Het was een leuke kennismaking met een heel ander soort molen en mijn instructeur voor de komende tijd. De Heimolen (een beltmolen) en deze molen zijn heel verschillend. Maar er zijn toch ook weer een heleboel onderdelen te vinden die in beide molens zitten.

Het weer: zwakke noordenwind, 1-2 Bft  en vrij zonnig. Soms wel wat bewolking. Circa 6 graden C. Barometer 1022 mBar en langzaam stijgend. Rustig weer.
Meegekeken hoe de zeilen voorgelegd worden en hoe de zeilen worden geklampt. Totaal 3 praktijkuur

vrijdag 25 november 2016

En dan mag ik beginnen.....

Afgelopen woensdag belde Jan van Elteren om een afspraak te maken zodat de papieren en boeken bij mij afgeleverd kunnen worden. Jan is de opleidingscoördinator van Noord Brabant en wilde dus het een en ander uitleggen.

Vandaag is hij langs geweest met een doos boeken, papieren die mijn logboek moeten gaan vormen. Ook zaten er een paar recente voorbeelden van de Gildebrief, het kwartaalblad van het Gilde, in. En als laatste een boekje over 'het weer' en hoe je een weersverwachting kunt maken.
Na een kop koffie heb ik het een en ander bekeken. Het is meer papier dan ik verwacht had, maar goed ik zal het er mee moeten doen.  😕
We hebben het ook gehad over de instructeur en in de directe omgeving kan ik kiezen uit, Niek van Eekelen in Roosendaal of Jan van der Reijt uit Etten-Leur.


De Hoop - Roosendaal
De Hoop - Roosendaal                      (foto: Pieter Zuijkerbuijk)

Vanavond dus naar Niek gebeld om te informeren of hij tijd had om mij als Mio (Molenaar in opleiding) aan te nemen. Dat kon, Niek draait op de Twee Gebroeders en de Hoop beide in Roosendaal.
Zaterdag blijkt hij op de stellingmolen de Twee Gebroeders te draaien, maar daar is het te druk om een leerling aan te nemen en op zondag op de standerdmolen De Hoop.
En dat lijkt me wel leuk, een heel ander soort molen dan de Heimolen.
Dus zondag naar Roosendaal.... jullie horen er nog van.


dinsdag 15 november 2016

Brood bakken

Vandaag ben ik vrij geweest en heb wat dingen opgepakt. Een van die zaken was het bakken van een brood. Want zoals vele anderen bak ik regelmatig mijn eigen brood. Niet voor de gezondheid of voor de prijs, maar gewoon omdat het leuk is. Een beetje experimenteren met de ingrediënten.

Voor meel en dergelijke ga ik afwisselend naar Oud Vossemeer (de Jager, een stenen grondzeiler) of naar Halsteren (Sint Antoniusmolen, stenen bergmolen) of naar Oudemolen (de Oudemolen, rond stenen stellingmolen). Alle molenaars verkopen tijdens openingsuren diverse meelsoorten en bakmixen.

Geen broodbakmachine oid, maar gewoon een oven en een bakblik. Afwegen, mengen, kneden, laten rusten, nogmaals kneden, 2de rijs en daarna bakken.

Vandaag heb ik een geheel nieuw soort brood gebakken. Dit brood wordt niet gekneed. Het schijnt een vinding van Dorus Grant te zijn. Dus niet kneden en hoeft maar eenmaal te rijzen. Dan denk je dit kan niets worden.


Snel Brood

Je kan 50 gram meel vervangen door dezelfde hoeveelheid havermeel, gerstemeel of boekweitmeel. 

Ingrediënten: 
500 gram volkoren meel 
1 pakje droge gist 
15 gram (basterd)suiker 
200 gram lauw water
200 gram lauwe melk 
10 gram zout 

Voorbereiden:

Zorg dat de ingrediënten op kamertemperatuur zijn. 
Vet een broodblik in.

Werkwijze: 
Zeef het meel in een kom. Roer de droge gist en de suiker door het meel. Giet de lauwe water en de lauwe melk in een kuil in het meel. Werk met de hand van buiten af naar binnen het meel door de vloeistof. Strooi het zout er doorheen. Werk alles goed door elkaar. 
Het deegmengsel is kleverig maar mag niet nat zijn. Als het te nat is, voeg er eventueel nog 50 gram meel bij. 
Leg/schep het deeg in het broodblik. Bedek deze met een theedoek en laat het deeg 20 minuten op een warme plek rijzen of totdat volume voldoende is toegenomen. 
Verwarm de oven voor op 200 gr. C. Bak het brood 35-40 minuten. (Eventueel halverwege bedekken met een vel aluminiumfolie zodat het niet te zwart wordt.) 

Het ging vrij goed, alleen vind ik het deeg te zacht/nat en niet gemakkelijk te verwerken. Het rijst wel gemakkelijk en vormt zichtbare bellen aan het oppervlak. Het levert een mooi en lekker brood op.

Af en toe wat in diverse boeken lezen en zo komen we de donkere dagen voor kerst wel door. :-)
Want donker was het vandaag wel met de zware wolken waaruit van tijd tot tijd wat motregen viel.

zaterdag 5 november 2016

benoemd tot 'Molenaar in opleiding'

Vanmorgen kreeg ik een e-mail van Het Gilde van Vrijwillige Molenaars waarin ik door Frans Tullemans welkom werd geheten. Mijn entreepakket is onderweg en mijn account is geactiveerd.
Dus eens rondgeneusd wat er voor leden en leden in opleiding te lezen is.

Verder ben ik nog steeds bezig om de GoldWingForum Molenkaart te verbeteren.
Op deze kaart staan alle molens in Nederland en een heleboel molens in België, Duitsland en Denemarken. De Nederlandse molens zijn afkomstig uit de Molendatabase en de andere molens heb ik zo goed mogelijk opgezocht. Best een hele hoop werk om sommige molens te vinden. Vooral watermolens zijn niet erg opvallend in het landschap aanwezig.

Het idee achter deze molenkaart is: het is een mooie dag weer en een motorrijder wil een rit gaan rijden. Maar hij weet niet waar naar toe, dan zoekt hij een of enkele molens op, rijdt daar naar toe, maakt een foto en gaat tevreden weer naar huis.
De molens staan dikwijls in mooie omgevingen, langs kleine wegen en soms langs water.

dinsdag 1 november 2016

En hoe gaan we verder?

Afgelopen vrijdag heb ik de aanmelding weggedaan en nu is het even afwachten. Maar niet in een afwachtende houding.


De dag ervoor zijn Toon en ik van 10 tot 15:30 op de Heimolen bezig geweest. De molen gecontroleerd, de kneppel en de pal goed gezet, het halslager en penlager gesmeerd. De kettingen van de roede losgemaakt en de molen in de wind gekruid. Daarna de zeilen voorgelegd. Ondanks de mist was er toch een beetje wind, dus hij draaide lekker.
Eigenlijk wilde in een plank die naast een deur van de invaart zit weer vastmaken, boormachine, pluggen,schroevendraaier.... ik had alles bij me, behalve een boor van 8 mm.   :-)

Tijdens een ogenblik rust kregen we bezoek van Wim, een vrijwilliger van de molen uit Sprundel. Hij kwam eens rondkijken. We hebben de molen stilgezet en zijn in de kap gaan kijken. Ondanks dat de Hoop uit Sprundel en de Heimolen beide beltmolens zijn zitten er toch wel veel verschillen in.
Een Engels kruiwerk tegenover een rollenkruiwerk, fokwieken tegenover een mooi ouderwets Hollands hekwerk, remkleppen en in Sprundel dus weer niet.....

Weer later kregen we bezoek van twee fietssters die graag de molen wilde bekijken. Dus Toon wees gelijk naar mij, als molengids moest ik de dames maar eens rondleiden. En dus van boven naar onder door de molen. Het was mooi dat de molen stilstond zodoende konden we overal komen. Totdat Toon en Wim op het idee kwamen om de zeilen maar weer te bergen. Op de vraag, "Ronald, kunnen we de molen een klein beetje laten draaien" kon ik antwoorden dat dit veilig kon we stonden niet in de buurt van bewegende delen. Heel mooi was dat de bezoekers konden zien hoe de vang gelicht werd en de diverse assen en wielen een beetje draaide. Dat was indrukwekkend.
Nog even verder naar beneden, langs de steenkuipen en uiteindelijk naar buiten waar Toon op zijn gemak stond te kijken hoe Wim de zeilen oprolde. Na nog wat gedoe over knopen en touwtjes zijn de dames weer op de fiets gestapt en zijn wij alles gaan afsluiten.
Wim op de fiets, Toon met de auto en ik op de motor naar huis.

Een uurtje per avond kijk ik wat in een boek DE WINDMOLEN EN ZIJN ONDERDELEN” VAN WIESSNER een prachtig boek wat ingescand is door Kees Vanger en te downloaden is via een startpagina. Als je niet erg bekend bent met molens kan je hier erg goed wegwijs door gemaakt worden.
Verder ook regelmatig de diaseries van Kees Vanger bekeken.

Zo kom ik de donkere avonden wel door....