dinsdag 13 december 2016

Theorieles: standaardmolens en wipmolens

Dinsdagavond wat nieuws op het program, althans voor mij...

De afdeling Noord Brabant van het Gilde organiseert een aantal theorieavonden. Ik heb er een aantal gemist, maar de komende lessen zal ik zeker proberen bij te wonen.
Wat er nog op het programma staat: knopen, het weer, de kap en kruiwerken.

De theorielessen vinden plaats bij de Doornboom, de beltmolen in Hilvarenbeek. Naast de molen is het museum 'de dorpsdokter'.
Afgelopen dinsdag ging het over de standaardmolen en de wipmolen.
Een man of 10 en een dame waren er verzameld. Te horen aan de gesprekken waren er een aantal nieuwe molenaars, maar ook oude rotten. Na een kopje koffie de theorieles.
Niek van Eekelen zou eigenlijk de standaardmolen uitleggen, maar had een te vol werkschema, dus Huub mocht beide molentypes behandelen. Best te doen, want de molens lijken na de uitleg best wel op elkaar.
Diverse balken en onderdelen zijn hetzelfde, heten hetzelfde en doen hetzelfde. Alleen is de standaard veel compacter dan de voet van een wipmolen. De onderbouw van de wipmolen is dan ook zo groot dat er plaats was voor een woninkje.
Ook zaken als "waarom kruit een standaardmolen zwaarder dan normaal" werden besproken. Maar ook de opbouw van de standaard en hoe wordt een en ander belast kwamen langs.
Ondersteund door een mooie presentatie wist Huub best van alles te vertellen, de verschillen per regio, waarom sommig balken dik zijn en andere weer opvallend dunner. Of dat de wipmolen bijna altijd een poldermolen is, maar soms ook een korenmolen. Dat een wipmolen ook op een stelling kan staan, wat echt geen gezicht is.
Na afloop ben ik snel weg gegaan, zodat ik nog op tijd op mijn werk, een nachtdienst, kon verschijnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten