zondag 15 oktober 2017

Weinig wind maar toch draaien....

Enkele dagen geleden met Niek van Eekelen gebeld en hij was vandaag op de standaardmolen.
Dus naar Roosendaal, het is mooi weer dus wat wil je nog meer.

Niek en Jesse waren al aanwezig en we kregen vandaag een paar opdrachten. De molen moest geveegd en spinrag-vrij gemaakt worden en de zakken gebroken mais moesten naar beneden.
En als derde, na het geslaagde examen van Joep moet er gewerkt worden om mij te laten slagen.

Dat betekende dat ik de molen moest opzeilen met alles wat er bij hoort.
Dus eerst de windrichting bepaald, dat betekent een beetje kruien want de windrichting is ZO terwijl de molen op het ZW stond.
Dus de kruiketting, het spaakkettinkje en de bezetketting te voorschijn gehaald en op de juiste plaatsen vastgezet. De kruiketting licht om de munnik en het spaakkettinkje komt aan een kandelaar vast te zitten. De bezetketting wordt aan een paar kruipalen vast gemaakt.
Daarna zijn we de roeketting en de bliksemafleider gaan losmaken. Zo is de molen klaar om gekruid te worden. Het was niet zo ver dus ik was al snel klaar, dacht ik. Maar hij moest wat verder. Dus nog een paar slagen verder gedraaid.
Daarna konden we naar binnen. De steen uitlichten (waardoor de beide stenen niet meer op elkaar liggen) en uit hun werk zetten. Dat doe je door het steenrondsel uit de kammen (houten tanden)
te halen. De molen drijft de loper (bovenste steen) niet meer aan.
Daarna heb ik de pal uit de kammen getrokken en de kneppel losgemaakt. Niek heeft het halslager en penlager gesmeerd. Als laatste het vangtouw naar buiten gewerkt.
Daarna konden we weer naar buiten om het echte opzeilen te beginnen. Het eerste zeil, van end 3, uitgerold en geprobeerd om de litsen (lussen aan het zeil) om de kikkers (soort haken)te gooien. Maar datl ukte niet. Dus naar boven geklommen om ze vast te zetten. Daarna het rechter onderhoektouw vast gemaakt en het zeil helemaal uitgerold. De zwichtlijnen vastgezet en daarna het linker onderhoektouw vastgeknoopt. Als laatste handeling het windbord in het end geplaatst. De vang kon nu gelicht worden. Nadat Jesse het gevlucht een duwtje had gegeven liet ik het gevlucht over de kop draaien zodat end 1 beneden stond. Dit doen we omdat alle windborden uit de enden zijn en als je end voor end doet is de ene kant na twee maal opzeilen te zwaar en draait hij niet lekker verder.

Bij de enden 1, 2 en 4 dezelfde handelingen uitgevoerd.

De molen stond nu klaar. Niek en Jesse hadden ondertussen de rood-witte veiligheidskettingen weggehangen zodat we veilig konden gaan draaien.


Foto gemaakt door Jesse




De zakken die boven stonden zijn we daarna naar beneden gaan luien. Door middel van het luiwerk, een takelmechanisme in de molen, kunnen de zakken op windkracht worden opgehesen of ze met de hand laten zakken. We hadden 18 zakken boven staan. Deze kunnen we met twee gelijk naar beneden laten zakken. Netjes onder de molen weggezet.

Foto gemaakt door Jesse
De volgende opdracht was vegen, met een schuin oog kijkend hoe de molen draaide, want dat moet steeds  in de gaten gehouden worden. Net als hoe het weer zich ontwikkeld. Nou dat weer ging prima, het bleef zonnig en de wind was redelijk stabiel, 3 Bft.

Na enkele uren besloten we de boel weer te gaan opruimen. Omdat end 3 beneden stond moest nu end 4 beneden komen te staan. Dus dan moet je bij end 1 beginnen met afzeilen.
Dus de vang er op en stilgezet. Zeil losgemaakt en opgerold, daarna met een mooie zwaai om de wiek achter de zeilklamp gegooid. Het Oud-Hollandse gevlucht zoals deze molen heeft heeft twee zeilklampen achter het hekwerk. Daar licht het zeil achter en wordt dan door het hekwerk gehaald en vastgezet. Vang lichten en volgende end.
Ook dit weer bij alle enden, alleen mocht het nu in volgorde omdat de windborden, op een na, er in blijven zitten. Alleen de laatste gat er uit.
Daarna binnen de pal losgemaakt zodat deze tussen de kammen valt. De steen weer in zijn werk gezet door het steenrondsel weer in de kammen te laten vallen. De kneppel aangetrokken zodat de vang vastzit en het vangtouw naar binnen gehaald. Daarna de steen bijgehouden (dan liggen ze weer op elkaar).
Buiten verder met het opruimen van de krui- en spaakketting. De bezetketting en de roeketting worden strak gezet en op slot gedaan. Ook de bliksemafleiderkabel wordt vastgezet.
De roodwitte kettingen waren al opgeruimd.

Na het sluiten van de deuren waren we klaar. En ik tevreden, het was allemaal vrij goed verlopen.


Morgen bij de gemeente Rucphen gaan kijken.... Joep Lindner en ik hebben daar een afspraak.




De windkracht was matig (3 Bft) in ZW richting en de temperatuur was 23 - 24 graden.
Aantal opleidingsuren: 3,5 uur 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten