zondag 11 december 2016

De 11e december

Vandaag weer naar Roosendaal om een middag mee te lopen op de Hoop.

We hadden weer om half twee afgesproken en ondanks tegenwerkend verkeer was ik toch mooi op tijd. Niek en Joep waren er al, heel even later kwam Jesse ook nog. Jesse is een jongeman die al heel wat jaren meeloopt bij Niek, maar door zijn leeftijd nog even moet wachten om molenaar te kunnen worden.

De molen moest iets meer dan 90 graden gekruid worden omdat de wind vandaag uit het ZW kwam en de vorige keer uit noordelijke richting. Dus Joep kon aan het werk.
Ondertussen hebben wij de pal en kneppel vrijgemaakt, het vangtouw laten zakken, de stenen uitgelicht en gekeken of verder alles in orde was. De molen hoefde niet uit zijn werk te worden gezet omdat we nog wat mais moesten malen.
Niek heeft de rood/witte afzetting geplaatst zodat eventuele bezoekers bij het draaiende gevlucht worden weggehouden. En Joep en ik hebben op de binnenroede de zeilen voorgelegd, twee halve was vandaag genoeg.
Daarna zijn we gaan malen, de molen liep rustig. Volgens mij hadden op alle einden wel halve gelegd kunnen worden.
Het was vandaag de bedoeling dat alle aanwezige mais verwerkt werd tot veevoer. Dan kon dit terug naar diegene waar het voor gemalen wordt. En dat is gelukt, nadat alle zakken vol waren hebben we deze met het luiwerk naar beneden getakeld.

Niek en ik hebben een rondje gemaakt en zo wees hij me op een stel gaten in de bovenas die hij dicht wil maken, door deze gaten hebben kruisarmen gezeten waarop een tweede bovenwiel vast zat. Met dit bovenwiel werd op de Belgische manier een tweede steenkoppel aangedreven. Dit schijnt er al heel lang geleden uitgehaald te zijn. In 1994 heeft Niek een ander steenkoppel geplaatst, deze is op de Nederlandse manier als achtermolen geplaatst. De achtermolen is een koppel stenen dat voor in de molen ligt. Want bij een standaardmolen is alles andersom. De voorkant is de achterkant, dus de deur die volgens iedereen aan de achterkant zit wordt de voorkant van de molen genoemd. Rare jongens .....

Ook vandaag kregen we weer bezoek, een vader met twee kinderen werden door Jesse vakkundig rondgeleid op de grond en op beide zolders van de molen.

Terwijl wij op de molen bezig waren was mijn vrouw het huis in kerstsfeer aan het brengen met huisjes, verlichting, trein en andere kerstdingen. Onze woonkamer wordt de komende weken verlicht door een twintigtal lichtsnoeren en een heleboel huisjes, kerken, verkoopkramen en tientallen boompjes. Leuk was dat ze een stellingmolen heeft gekocht want ze was er achter gekomen dat in een Hollandse landschap toch minstens een windmolen hoort te staan en die hadden we nog niet.
Ook wel grappig is dat ze nu ontdekte dat een van de 'huisjes' een watermolen is. Eerder had ze dat nog nooit gezien.





De temperatuur was circa 7 graden Celsius en de wind kwam met 2-3 Bft uit zuid-westelijke richting.
De luchtdruk was 1021 mm wk, het was vanmorgen bewolkt, maar de bewolking is weggetrokken zodat we een blauwe lucht hebben.
Toegekeken en een beetje meegeholpen bij het voorleggen van 2 halve en later naar 4 volle zeilen. In de molen wat losliggende zaken opgeruimd en ondertussen uitleg gekregen over diverse onderdelen van Niek. Totaal 3,5 praktijkuren.


En morgen is het de dag dat de zon op het vroegste moment van het jaar ondergaat. Om 16:27 gaat de zon weg.....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten