zondag 17 maart 2019

Nieuws of geen nieuws

Tja, is er wat nieuws? Soms niet en soms wel. Vandaar dat het aantal posts gedaald is. Ik merkte dat ik regelmatig het zelfde schreef omdat er nou eenmaal niet elke keer van alles gebeurt op een molen.

We gaan er naar toe, zeilen hem op, gooien de vang los en laten hem draaien. Aan het einde van de dag worden de zeilen geklampt en alles weer zo weggezet dat we de molen met een gerust hart een week alleen kunnen laten. Elke week weer. Soms gebeurt er iets interessants of doe je iets waarover te schrijven is. En ik vind het gewoon lastig om over 'niets' te schrijven.

Januari geen bijzonderheden, februari idem en nu is maart ook al voor de helft voorbij.

De vorige week stormde het dat het een lieve lust was, tot windkracht 8 in onze omgeving. Aan het einde van het weekend (9-10 maart) toch even naar de molen gaan kijken of alles er nog goed bij stond. En gelukkig wel. Het kraakte in de kap geweldig, maar alles zag er goed uit.
Buiten op de belt was ook alles oké.
Alleen de toiletunit was een beetje van zijn plaats gewaaid en de deur was een beetje ontzet. Ik heb er een paar stenen voorgelegd.
Helaas had buurman Theo wat meer schade. Er was een windveer van zijn dak los gewaaid. Hij was er wat schroeven uit aan het draaien en we hebben samen wat pogingen gedaan om de 4 meter lange windveer weer op zijn plek te krijgen. Het waaide nog steeds hard, dus dat viel niet mee.

Afgelopen donderdag hebben we de gatensteen open gebroken omdat dat al heel lang geleden is en omdat het nog zo hard waaide dat draaien toch niet verantwoord zou zijn. Ik vond foto's en het blijkt in febr 2017 voor het laatst geweest te zijn.
De kaar en kaarbomen weggehaald, de kuipdelen verwijderd en daarna eens goed gaan kijken hoe we de steen en staakijzer weg kunnen halen. Helaas hebben we dat niet goed gedaan en zodoende hangt het staakijzer in de weg bij het ophijsen van de steen. Maar met wat gepuzzel is het gelukt.
En nodig was het wel. De gaten zaten vol met rommel, de stofzuiger heeft goed dienst gedaan.
Volgende week leggen we de steen weer dicht.

Gisteren ben ik naar een weercursus geweest die door het Gilde georganiseerd werd. De les werd gegeven door David Henneveld en hij heeft enthousiast zijn verhaal verteld. Het werd een verhaal over wolken, lagedruk gebieden, straalstroom, temepratuurverschillen door opwarming en nog heel wat meer. Een interessant uitleg over een best lastig onderwerp. Eind deze maand nog een deel...
Tijdens deze dag werd ik ook nog door een van de molenaars aangesproken of ik deze blog bijhield. En waarom ik niet meer postte... Tja, hierboven het antwoord.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten