donderdag 16 augustus 2018

Vandaag waren Joep en ik al vroeg op de molen. Er waren wat zaken te doen. Joep moest oa. een houten spie opmeten die achter de smeerklos hoort te zitten. Deze is niet goed van model volgens de Molenwacht. En iemand wil zo'n spie voor ons maken. Ik zou beginnen met de molen klaar te zetten om te gaan draaien en toen kwam Jesse Bergquist binnen. Hij wilde een dagje meelopen. Ook Pieter was er even en weer even later kwam Ton (Jaspers) ook langs. In de loop van de middag zou Peter (Jansen) ook nog langs komen om een en ander te bespreken.
Nadat Pieter en Ton weer weg gegaan waren is Joep naar boven gegaan en Jesse en ik de diverse dingen die moeten gebeuren om te kunnen draaien.
Joep liet weten klaar te zijn met meten en dat de molen mocht draaien, zeilen voorleggen was niet nodig met een westelijke wind 4-5Bft draait hij wel. Alles klaar.... tijd voor koffie.
Na de koffie zijn we begonnen met het demonteren van de lagers die om de onderste as van de jacobsladder zitten. Eerst een hoop vet en vuil verwijderen, daarna een borgring losslaan. Dat viel niet mee. Deze borgring sla je krom zodat de moer geborgd wordt. Nu weer recht gemaakt en de moer los getikt. Daarna het lager er af proberen te krijgen, helaas lukt dat niet met een hamer. En een poelie-trekker hebben we niet. Wat nu.... Het lager moet er af om schoon te maken. Er zit nu oud ver in.... Een doek in de tank van de Goldwing (motorfiets) en met de benzine is dat vet er uit gewassen. Daarna laten drogen en er nieuw vet in gedaan. De ring en moer weer terug gemonteerd.
Het andere lager kon niet op dezelfde manier worden schoongemaakt omdat het een ander soort is. Daar is het nieuwe vet ingeperst, niet de handigste manier. Dus een flinke lik vet op mijn vinger en net zo lang drukken tot het vet in het lager zat, weer vet op zijn vingertop en drukken. Het oude vet komt er aan de andere kant uit. Hij is zo een uur bezig geweest tot dat er geen oud vet meer uit kwam.
Toen werd er geroepen dat de soep gereed stond. Dus handen schoon proberen te krijgen en daarna eten. Tja, proberen... want we hebben alleen een paar flessen water om koffie mee te zetten enzo.
Na de middag nam de wind af en moesten we zeilen gaan voorleggen. Jesse wilde twee halve er op leggen, maar ik dacht meer aan vier halve. Zo gezegd zo gedaan.
Al spoedig draaide de molen weer zijn rondjes.
Peter arriveerde met een brievenbus onder zijn arm en een palenboor, dus er staat een brievenbus zodat de postbode, die vandaag ook al een brief bracht, de volgende keer hem gewoon netjes kan bezorgen.
Daarna hebben we wat zaken besproken. Peter en Ton zijn natuurlijk de nieuwe eigenaren en mogen een en ander bepalen. Maar het is ons al gebleken dat ze de lopende zaken in de molen grotendeels aan ons over willen laten en dat is natuurlijk fijn. Straks is er een team waarin wij als molenaars de molen beheren, de uitbaters het restaurant en Ton en Peter de boel een richting geven.
Na nog een rondje door de molen te zijn gedwaald en allerlei dingen te hebben besproken met Peter gingen we om half zes naar huis.
Op de foto's hieronder zie je drie maal de as met rol die onderin de jacobsladder hoort en op de laatste foto de kartelring en moer.

Geen automatische alt-tekst beschikbaar.

Afbeelding kan het volgende bevatten: schoenen

Geen automatische alt-tekst beschikbaar.

Geen automatische alt-tekst beschikbaar.



Molen open: 10 tot 15:30 uur
Weer: westelijke wind, 4-5 Bft, zonnig

Geen opmerkingen:

Een reactie posten