dinsdag 15 november 2016

Brood bakken

Vandaag ben ik vrij geweest en heb wat dingen opgepakt. Een van die zaken was het bakken van een brood. Want zoals vele anderen bak ik regelmatig mijn eigen brood. Niet voor de gezondheid of voor de prijs, maar gewoon omdat het leuk is. Een beetje experimenteren met de ingrediënten.

Voor meel en dergelijke ga ik afwisselend naar Oud Vossemeer (de Jager, een stenen grondzeiler) of naar Halsteren (Sint Antoniusmolen, stenen bergmolen) of naar Oudemolen (de Oudemolen, rond stenen stellingmolen). Alle molenaars verkopen tijdens openingsuren diverse meelsoorten en bakmixen.

Geen broodbakmachine oid, maar gewoon een oven en een bakblik. Afwegen, mengen, kneden, laten rusten, nogmaals kneden, 2de rijs en daarna bakken.

Vandaag heb ik een geheel nieuw soort brood gebakken. Dit brood wordt niet gekneed. Het schijnt een vinding van Dorus Grant te zijn. Dus niet kneden en hoeft maar eenmaal te rijzen. Dan denk je dit kan niets worden.


Snel Brood

Je kan 50 gram meel vervangen door dezelfde hoeveelheid havermeel, gerstemeel of boekweitmeel. 

Ingrediënten: 
500 gram volkoren meel 
1 pakje droge gist 
15 gram (basterd)suiker 
200 gram lauw water
200 gram lauwe melk 
10 gram zout 

Voorbereiden:

Zorg dat de ingrediënten op kamertemperatuur zijn. 
Vet een broodblik in.

Werkwijze: 
Zeef het meel in een kom. Roer de droge gist en de suiker door het meel. Giet de lauwe water en de lauwe melk in een kuil in het meel. Werk met de hand van buiten af naar binnen het meel door de vloeistof. Strooi het zout er doorheen. Werk alles goed door elkaar. 
Het deegmengsel is kleverig maar mag niet nat zijn. Als het te nat is, voeg er eventueel nog 50 gram meel bij. 
Leg/schep het deeg in het broodblik. Bedek deze met een theedoek en laat het deeg 20 minuten op een warme plek rijzen of totdat volume voldoende is toegenomen. 
Verwarm de oven voor op 200 gr. C. Bak het brood 35-40 minuten. (Eventueel halverwege bedekken met een vel aluminiumfolie zodat het niet te zwart wordt.) 

Het ging vrij goed, alleen vind ik het deeg te zacht/nat en niet gemakkelijk te verwerken. Het rijst wel gemakkelijk en vormt zichtbare bellen aan het oppervlak. Het levert een mooi en lekker brood op.

Af en toe wat in diverse boeken lezen en zo komen we de donkere dagen voor kerst wel door. :-)
Want donker was het vandaag wel met de zware wolken waaruit van tijd tot tijd wat motregen viel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten